Άφησε τις πληγές να δείξουν τον δρόμο σου

Άφησε τις πληγές να δείξουν τον δρόμο σου

Ο στόχος καθοδηγεί, δείχνει τον δρόμο. Εάν έχεις λάθος στόχο τότε ακολουθείς λάθος δρόμο. Ο στόχος καθορίζει την στρατηγική. Εάν έχεις λάθος στόχο τότε έχεις λάθος στρατηγική.

Συχνά ο συναισθηματικός ή πνευματικός στόχος που θέτεις είναι λάθος είτε γιατί είναι πολύ φιλόδοξος είτε γιατί είναι εκτός πραγματικότητας. Σε ακούω να λες ‘’ Δεν θέλω άλλο πια να αισθάνομαι. Κουράστηκα. Θέλω να μην με αγγίζει τίποτα’’ ή ‘’Θέλω να είμαι τόσο θετική και καλοπροαίρετη ώστε ποτέ ξανά να μην θυμώσω, να μην κρίνω, να μην στεναχωρηθώ, να μην αγχωθώ, να αγαπάω όλο τον κόσμο, να νιώθω ευγνωμοσύνη και να βιώνω τον παράδεισο επί της γης’’.

Σε ακούω να λες πως θέλεις να βάλεις όρια στον  μεγαλομανή νάρκισσο σύντροφό σου, θέλεις να κάνεις τον όμορφο αλλά συναισθηματικά ακρωτηριασμένο γείτονα να σε αγαπήσει, θέλεις να εξηγήσεις στην μητέρα και στον πατέρα σου τι είναι το τρίτο φύλο και το Polyamorous πολυσυντροφικότητα.

Θέτεις στόχους που ποτέ δεν θα καταφέρεις να πετύχεις αλλά θέλεις να πιστεύεις πως μπορείς. Κυνηγάς στόχους που ίσως δεν είναι δικοί σου, ίσως καλύπτουν κάποιες πληγές που δεν θέλεις να δεις, ίσως ακολουθείς στόχους μιας ομάδας γιατί θέλεις κάπου να ανήκεις, ίσως ακολουθείς στόχους για να πιστεύεις πως είσαι διαφορετικός, ιδιαίτερος, ξεχωριστός, σημαντικός. Θέτεις στόχους που ποτέ δεν θα καταφέρεις να πετύχεις γιατί είτε προέρχονται μόνο από το μυαλό σου είτε γιατί προέρχονται μόνο από την καρδιά σου. Δεν είναι κακό να έχεις στόχους και να προσπαθείς να τους πετύχεις. Κακό είναι να μην συνειδητοποιείς τις πληγές που δημιουργούν τους στόχους.

Η πληγή επουλώνεται με ισορροπία αλλά εσύ την επουλώνεις με ανισορροπία. Η πληγή που δημιουργήθηκε από την εν συναίσθηση, ζητάει ξερίζωμα της εν συναίσθησης. Η πληγή που δημιουργήθηκε από την ευαισθησία, ζητάει ξερίζωμα της ευαισθησίας. Η πληγή που δημιουργήθηκε από την ανιδιοτελή αγάπη, ζητάει ξερίζωμα της ανιδιοτέλειας και της αγάπης. Η πληγή που δημιουργήθηκε από την εμπιστοσύνη, ζητάει ξερίζωμα της εμπιστοσύνης.

Η πληγή της εσωτερικής αταξίας, ζητάει διακαώς την εξωτερική τάξη, έλεγχο ανθρώπων και καταστάσεων. Η έλλειψη ανθρώπινης αγάπης, ζητάει διακαώς απεριόριστη ανιδιοτελή αγάπη από άλλες πηγές αγάπης όπως σύμπαν, θεό, ζώα. Η εσωτερική φτώχεια ζητάει διακαώς τον εξωτερικό πλούτο. Η έλλειψη της αυτοαγάπης ζητάει διακαώς την αγάπη των άλλων. Η έλλειψη επιβράβευσης ζητάει διακαώς την επιβράβευση των άλλων.

Ο στόχος προκύπτει από συναισθηματικές πληγές.  Ο πόνος, το έλλειμμα, το τραύμα είναι χρήσιμα γιατί σου δείχνουν τον στόχο. Σου δείχνουν  τον δρόμο. Σου δείχνουν την στρατηγική. Δεν είναι κακό να προσανατολίζεις την ζωή σου στην επούλωση των συναισθηματικών τραυμάτων. Κακό είναι να μην ασχολείσαι με τα τραύματα σου.  Κακό είναι να αγνοείς τον πόνο και να περιμένεις να σωθείς από θαύμα, από οντότητες, από τύχη ή από θετική σκέψη ‘’Ωχ αδερφέ….έχει ο θεός…χαμογέλα και όλα καλά θα πάνε’’. Όχι. Σκύψε επάνω στις πληγές  και βρες τον δρόμο σου. Ο πόνος είναι ο οδηγός. Σε οδηγεί στο νόημα της ζωής.

Σκύψε πάνω στις πληγές σου. Βρες τον δικό σου δρόμο.