Ενσυναίσθηση. Ένα θεϊκό δώρο

Ενσυναίσθηση. Ένα θεϊκό δώρο

Ο διττός, διπολικός ή αντιθετικός τρόπος σκέψης δεν σε αφήνει να δεις ολόκληρη την αλήθεια. Σε εγκλωβίζει στην δική σου μοναδική αλήθεια και δεν μπορείς να δεις την αλήθεια των άλλων. Το μυαλό λειτουργεί με διττό τρόπο και για αυτό δημιουργεί ”στρατόπεδα”.

Το στρατόπεδο του ΕΓΩ του ΕΜΕΙΣ και το στρατόπεδο των ΑΛΛΩΝ. Πάντα υπάρχει ο διαχωρισμός  ΕΜΕΙΣ και οι ΑΛΛΟΙ. Διαχωρισμός για τα πάντα. Διαχωρισμός για την πολιτική, διαχωρισμός για τον αθλητισμό, διαχωρισμός στην φιλοσοφία, διαχωρισμός στην θρησκεία ακόμα και διαχωρισμός στην αγάπη. Αγάπη με όρια ή αγάπη χωρίς όρια? Θυσιαστική αγάπη ή ναρκισσιστική αγάπη? Σκληρή αγάπη ή δημοκρατική αγάπη?  Παντού διαχωρισμός.

 Όταν η γνώμες πολλών ανθρώπων ταυτίζονται τότε δημιουργείται ‘’στρατόπεδο ίδιας άποψης’’ και οι ομοϊδεάτες τρέχουν σε αυτά τα στρατόπεδα για να καλύψουν την ανάγκη του ”ανήκειν”.

Η ανάγκη του ‘’ανήκειν’’ μειώνει την μοναξιά και το άγχος επιβίωσης. Δεν είσαι πλέον μόνος. Έχεις φίλους, έχεις το ΕΜΕΙΣ.

 Όπου υπάρχουν άνθρωποι με εγκέφαλο, αυτός λειτουργεί διπολικά. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να γνωρίσει το ‘’πάνω’’ εάν δεν γνωρίζει το ‘’κάτω’’ και αντίστροφα. Δεν μπορεί να γνωρίσει το ‘’μέσα’’ εάν δεν γνωρίζει το ‘’έξω’’ και το αντίστροφο. Δεν μπορεί να γνωρίσει το ‘’καλό’’ εάν δεν γνωρίζει το ‘’κακό’’ και το αντίστροφο. Δεν μπορεί να γνωρίσει το ‘’δίκαιο’’ εάν δεν γνωρίζει το ‘’άδικο’’ και το αντίστροφο. 

Η ειρήνη και η αγάπη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εν συναίσθηση και κατανόηση του δίκαιου του άλλου.

 Η ειρήνη και η αγάπη χρειάζονται εν συναίσθηση και από τους δύο εμπλεκόμενους. Η ικανότητα να μπαίνεις στην θέση του άλλου και να βλέπεις τα πράγματα μέσα από τα μάτια του είναι θείο δώρο. Η εν συναίσθηση είναι τόσο χρήσιμη όσο ο αέρας που αναπνέεις. Χωρίς εν συναίσθηση δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία και συνεννόηση. Δεν μπορεί να υπάρξει αγάπη και ειρήνη.

Εάν θέλεις να κρατήσει η αγάπη και η ειρήνη για πάντα κάνε κάτι με το αίσθημα του  ‘’ανήκειν’’ και τα στρατόπεδα απόψεων που έχεις εγκλωβιστεί.

Ο Αυτοθεραπευτής