Η υπερβολική αυτοσυγχώρεση εμποδίζει την προσωπική ανάπτυξη?

Η υπερβολική αυτοσυγχώρεση εμποδίζει την προσωπική ανάπτυξη?

Είναι πολύ της μόδας η αυτοαγάπη και η αυτοαποδοχή και μάλιστα χωρίς όρια. Ατελείωτη, απέραντη, άπειρη αυτοαγάπη και αυτοαποδοχή. Να αγαπάς τον εαυτό σου άπειρα χωρίς όρια. Να αποδέχεσαι τον εαυτό σου άπειρα χωρίς όρια. Να αποδέχεσαι τα ελαττώματα σου. Να αποδέχεσαι τον κακό, ψυχρό και ανάποδο εαυτό σου, όπως ακριβώς είναι. Καμία αυτοκριτική, καμία εξέλιξη, καμία προσπάθεια, καμία αλλαγή, καμία βελτίωση.

Είναι πολύ της μόδας να μην βλέπεις την άσχημη πλευρά του εαυτού σου. Να συμπεριφέρεσαι σαν να μην έχεις άσχημη πλευρά. Να πιστεύεις πως η απόκρυψη της αλήθειας από τον ίδιο σου τον εαυτό  θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Πιστεύεις πως εάν δεν βλέπεις την κακή σου πλευρά τότε αυτή η πλευρά δεν υπάρχει. Δήθεν δημιουργείς έναν αληθινό εαυτό γεμάτο φως και αποδοχή. Θέλω να σου πως αυτό που δημιουργείς στο μυαλό σου είναι ψεύτικο. Απλά παίζεις ένα ρόλο και προσπαθείς να πιστέψεις πως είσαι αυτός ο ρόλος.

Ο πνευματικός δρόμος της αυτοαγάπης και της αυτοαποδοχής χωρίς όρια είναι επικίνδυνος.

Φαντάσου έναν αρνητικό, κομπλεξικό, προβληματικό, περίεργο και τοξικό άνθρωπο που έχει την ανάγκη να εξελιχθεί. Αυτός ο άνθρωπος πηγαίνει στον πνευματικό δάσκαλο και του λέει να αποδεχτεί, να συγχωρέσει και να αγαπήσει τον εαυτό του χωρίς όρους. Είναι θεϊκό πλάσμα χωρίς ελαττώματα, είναι γεμάτο αγάπη και φως. Είναι τέλειος και δεν χρειάζεται να κάνει καμία αλλαγή.  ‘’ Αγάπησε τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι’’ , ‘’ Μην δίνεις δεκάρα για αυτά που λένε οι άλλοι. Να είσαι ο εαυτός σου’’ , ‘’ Συγχώρεσε τον εαυτό σου και προχώρα’’ , ‘’ Ότι έγινε ήταν θέλημα θεού. Έπρεπε να γίνει. Ότι γίνεται,  γίνεται για καλό. Μην σκας, ο θεός σε αγαπάει και σε συγχωρεί ότι και εάν κάνεις. Συνέχισε να είσαι ο αληθινός εαυτός σου και ας ενοχλείς κάποιους. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, να πάνε να το λύσουν’’.

Οι πολεμιστές του φωτός έχουν χάσει τον δρόμο τους.

Έχουν φτιάξει μαγαζί γωνία και πουλάνε οτιδήποτε έχουν ανάγκη οι πονεμένες ψυχές. Τα χρήματα είναι πολλά. Πάρα πολλά. Η εκμετάλλευση μεγάλη. Η μαγεία και ο επηρεασμός της ελεύθερης βούλησης επίσης μεγάλος. Μεγαλύτερος από το αυτοπαραμύθιασμα.

Οι πολεμιστές του φωτός έχουν χάσει τον δρόμο τους. Ξέχασαν την ταπεινότητα, ξέχασαν την δωρεάν θεραπεία. Ψάχνουν να βρουν την πνευματικότητα σε ομαδικές συγκεντρώσεις μέσα σε βουνά και σε λαγκάδια, σε θάλασσες, σε δάση αγκαλιάζοντας  δέντρα μιλώντας με νεράιδες, αγγέλους, ξωτικά και άλλα φωτισμένα πλάσματα. Ψάχνουν να βρουν τον δρόμο τους σε νηστείες και οραματισμούς. Ξέχασαν να είναι να είναι μαθητές. Ξέχασαν να υπηρετούν τον άνθρωποι. Τώρα έγιναν δάσκαλοι και ψάχνουν μαθητές. Πουλούν ελπίδα με την σέσουλα. Η αγορά αναζητά ελπίδα και εκείνοι την προσφέρουν.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η αυτοαγάπη και η αυτοαποδοχή. Να χρησιμοποιείς την αυτοαγαπη και την αυτοαποδοχή για να εξελιχθείς και όχι για να αυτοπαραμυθιαστείς και να εγκλωβιστείς στο θεατρικό του πνευματικού ήρωα. Χρειάζεται τόλμη και αρετή να καταφέρνεις να κρίνεις τον εαυτό σου. Οι πολεμιστές του φωτός αντί να κάθονται να κρίνουν αυστηρά ο ένας τον άλλον, εκείνοι κάθονται και κρίνουν αυστηρά όσους δεν παίζουν στο πνευματικό θεατρικό τους έργο.  Αυτοί δεν είναι πολεμιστές τους φωτός. Είναι πολεμιστές κατά της αλήθειας και της αφύπνισης.

 

Η παλιά πνευματική θυσιαστική σχολή της υπερβολικής αυτοτιμωρίας

Η παλιά θυσιαστική πνευματική σχολή έχει χάσει την δύναμη της. Έχει σταματήσει να έχει οπαδούς. Η εποχή της αυτοθυσίας, της αυτοταπείνωσης, της ντροπής του σώματος και των υλικών απολαύσεων έχει παρέλθει. Στην παλιά θυσιαστική πνευματική σχολή το χρήμα ήταν κακό. Δημιουργούσε τέρατα. Στην καινούργια εποχή το χρήμα είναι ενέργεια και είναι καλό. Οι σημερινοί πνευματικοί σοφοί, κάνουν σεμινάρια για το πώς να προσελκύσεις χρήμα στην ζωή σου με τον νόμο της έλξης, με ξόρκια, με τα κβαντικά πεδία, με διαλογισμό, με πίστη, με πνευματικό θέατρο, με άπειρη αγάπη, με τον νόμο της ανταπόδοσης, με το σύμπαν, με αγγέλους κ.α.

Όλοι μιλούν με κλισέ εκφράσεις χωρίς να έχουν κάτι δικό τους να πουν. Χρησιμοποιούν λόγια πνευματικών δασκάλων και facebook posts γι ανα δείξουν την πνευματικότητα τους. Ακόμα και σπουδαγμένοι σε πανεπιστήμια ψυχολογίας ακολουθούν αυτόν τον δρόμο.  Πρέπει να επιβιώσουν. Ακολουθήσουν την εποχή. Αλλάζει η εποχή και μαζί της αλλάζουν και οι παλαιοί θεραπευτές για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ακολουθούν την καινούργια εποχή διδάσκοντας την απέραντη ανιδιοτελή αγάπη χωρίς όρια, την θετική σκέψη, την ελεύθερη βούληση και την αυτοσυγχώρεση. Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει γίνει ένα παλιό άσχημο παλιόχαρτο που φέρνει μόνο προβλήματα και ασχολείται με το κακό παρελθόν που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Δεν υπάρχει αυθεντική πνευματικότητα. Η πνευματικότητα είναι καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα πνευματικά κέντρα. Υπάρχουν κλισέ εκφράσεις που τις χρησιμοποιούν όλοι σαν καραμέλες.

Για παράδειγμα όταν γίνει κάτι καλό στην ζωή σου τότε θα πουν πως ‘’Εσύ είσαι ο δημιουργός της ζωή σου!’’  Όταν γίνει κάτι κακό στην ζωή σου τότε θα πουν ‘’ Έπρεπε να γίνει το κακό για να πάρεις το μάθημα’’ ή ‘’ Ο θεός σε προετοιμάζει. Σε κάνει πιο δυνατό’’ ή ‘’ Μετά την καταιγίδα έρχεται η ηρεμία ‘’ ή ‘’ Να έχεις πίστη στο θεϊκό σχέδιο’’ κ.α.

 

Οι πνευματικοί πολεμιστές του φωτός δεν μπορούν να εξελιχθούν γιατί είναι ήδη τέλειοι γεμάτοι αγάπη και φως και συνδεδεμένοι με την πηγή επί 24ωρου βάσεως όπως τα διανυκτερεύοντα βενζινάδικα. Καμία αυτοκριτική, καμία προσπάθεια, καμία εξέλιξη.  Όλα είναι τέλεια. Όλα είναι θεϊκά. Όλα είναι μέρος του σχεδίου του θεού. Χαλαρώστε και απολαύστε το θεϊκό σχέδιο. Όλα γίνονται όπως έπρεπε να γίνουν. Πόλεμοι, καταστροφές, αρρώστιες, ακραία φυσικά φαινόμενα…όλα έπρεπε να γίνουν για να θεραπευτεί η γη και να φύγουν οι ψυχές σύμφωνα με το θεϊκό σχέδιο. Χαλαρώστε! Όλα είναι τέλέια!

Στην παλιά θυσιαστική πνευματική σχολή έπρεπε να κρίνεις πολύ αυστηρό τον εαυτό σου, να τον τιμωρήσεις για ψήλου πήδημα, να είσαι εξαιρετικά ταπεινός, να μην έχεις εγωισμό ούτε για να πας τουαλέτα. Έπρεπε να χεστείς επάνω σου και να δίνεις την θέση σου στον πλησίον στην τουαλέτα για να κερδίσεις την βασιλεία των ουρανών. Να γυρίσεις το μάγουλο για να δεχτείς και άλλα χαστούκια από τον κάθε περίεργο κομπλεξικό και να ζητήσεις ταπεινά συγνώμη ενώ όλο το δίκιο του κόσμου είναι με το μέρος σου.

Στην παλιά θυσιαστική πνευματική σχολή δεν έπρεπε να έχεις γνώμη. Έπρεπε να κρατάς την γνώμη για τον εαυτό σου γιατί εάν είχες γνώμη τότε σήμαινε πως ο Σατανάς σε είχε καβαλήσει και είχε μεγαλώσει τον εγωισμό σου έναντι των συνανθρώπων. Σεμνά και ταπεινά. Εκεί σκυφτός στην γωνίτσα σου. Όταν έρθει η ώρα σου θα σε φωνάξουμε. Μόνο με ταπεινότητα θα κέρδιζες μια θέση στον παράδεισο δίπλα στον πανάγαθο.

Η παλιά θυσιαστική εποχή όπου όλα ήταν αμαρτία και αιωρούνταν πάνω από το κεφάλι σου η οργή του θεού, ευτυχώς πέρασε. Πέρασε απότομα στην άλλη άκρη της όχθης. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο καλό και το κακό. Όλα είναι σχετικά και όλα είναι θεϊκά. Χαλαρώστε και απολαύστε. Η ζωή είναι λίγη και λήγει.

Κρίνε τον εαυτό σου μέχρι εκεί που αντέχει και χρησιμοποίησε όσους περισσότερους πνευματικούς δρόμους μπορείς για να βρεις τον εαυτό σου. Να βρεις τον αληθινό εαυτό σου. Ολόκληρο τον εαυτό σου. Τον καλό και τον κακό.

Κάποιες φορές θα βρεις βοήθεια στην παλιά πνευματικότητα ενώ κάποιες άλλες στη καινούργια. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ορίσεις με ακρίβεια τι σημαίνει για εσένα πνευματικότητα, προσωπική και πνευματική εξέλιξη. Βρες τον δικό σου δρόμο. Μην ακολουθείς τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις επειδή σου το είπαν κάποιοι ειδικοί, κάποιοι σοφοί, κάποιοι διαβασμένοι. Αποφάσισε εσύ για εσένα!