Κρίσεις πανικού-Ασυνείδητο-Ελεύθερη βούληση

Κρίσεις πανικού-Ασυνείδητο-Ελεύθερη βούληση

Φαντάσου μια ζυγαριά. Στην μια άκρη της ζυγαριάς υπάρχει το υποσυνείδητο και στην άλλη άκρη της ζυγαριάς υπάρχει η ελεύθερη βούληση.

Πιστεύεις στο ασυνείδητο? Γιατί πιστεύεις στο ασυνείδητο? Το πιστεύεις επειδή είναι της μόδας? Το πιστεύεις επειδή το πιστεύουν οι ψυχολόγοι και επειδή το είπε ο Σίγκμουντ Φρόιντ? Γνωρίζεις πως λειτουργεί? Από πού γνωρίζεις πως λειτουργεί? Γνωρίζεις την λειτουργία του επειδή την διάβασες κάπου ή επειδή μέσα από αυτοπαρατήρηση συνειδητοποίησες  την ύπαρξη του και τον τρόπο που λειτουργεί? Ποιες είναι οι εμπειρίες που σε κάνουν να πιστεύεις στο ύπαρξη του υποσυνείδητου?

Πιστεύεις στην ελεύθερη βούληση? Γιατί πιστεύεις στην ελεύθερη βούληση? Πιστεύεις στην ελεύθερη βούληση επειδή είναι της μόδας? Πιστεύεις στην ελεύθερη βούληση επειδή μιλούν για αυτή οι ψυχολόγοι, ο Τόνι Ρόμπινς, μέντορες και προπονητές ζωής? Πιστεύεις στην ελεύθερη βούληση επειδή σε συμφέρει και σε κάνει να νιώθεις κυρίαρχος της ζωής σου ή έχεις συνειδητοποιήσει από δική σου αυτοπαρατήρηση την ύπαρξη της και τον τρόπο που λειτουργεί? Ποιες είναι οι εμπειρίες που σε κάνουν να πιστεύεις στην ύπαρξη της ελεύθερης βούλησης?

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως ελεύθερη βούληση είναι να μπορώ να επιλέγω. Να μπορώ να επιλέγω ελεύθερα εάν θα φάω μπούτι κοτόπουλο ή στήθος κοτόπουλο, εάν θα πάω διακοπές βουνό ή θάλασσα, εάν θα αγοράσω το κόκκινο ή το πράσινο μπλουζάκι. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει πως η ελεύθερη βούληση υπάρχει σε ένα επιφανειακό επίπεδο, μπορείς να επιλέξεις μπούτι ή στήθος κοτόπουλο αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο δεν έχεις ελεύθερη βούληση γιατί οι επιλογές σου καθορίζονται από το παρελθόν και το υποσυνείδητο σου. Επιλέγεις να τρως διάφορα μέρη από το κοτόπουλο γιατί έτρωγαν συχνά κοτόπουλο οι γονείς σου. Εάν έτρωγαν πιο συχνά μυαλά πιθήκου τότε θα επέλεγες να τρως μυαλά πιθήκου με ελεύθερη βούληση να τα τρως με λευκή ή κόκκινη σάλτσα.

Στην νοητή ζυγαριά όπου στην μια άκρη έχουμε το υποσυνείδητο και στην άλλη την ελεύθερη βούληση ας τοποθετήσουμε  τους φόβους, τις φοβίες και τις κρίσεις πανικού στην μέση της ζυγαριάς. Φοβάσαι το σκοτάδι, τους σκύλους, τις κατσαρίδες, τα ποντικάκια, τις αράχνες. Φοβάσαι την απόρριψη, την μοναξιά, την οικειότητα. Φοβάσαι τους άντρες, φοβάσαι τις γυναίκες, φοβάσαι να κοιμηθείς μόνη/ος, φοβάσαι τις αρρώστιες, φοβάσαι τις σχέσεις, φοβάσαι τον έρωτα, φοβάσαι να αγαπήσεις, φοβάσαι μήπως δεν είσαι αρκετή/ος, μήπως είσαι αμαρτωλή/ος και πας στην κόλαση, φοβάσαι μήπως χαλάσεις το Κάρμα σου, φοβάσαι τον κακό εαυτό σου. 

Ο φόβος, οι φοβίες και οι κρίσεις πανικού δεν προέρχεται από την ελεύθερη βούληση. Κανείς δεν επιλέγει να έχει φόβους, φοβίες και κρίσεις πανικού. Προέρχονται από το παρελθόν, από το ασυνείδητο, από καταγραφές.

Μπορεί η ελεύθερη βούληση να επιβληθεί στο ασυνείδητο? Μπορείς να επιλέξεις συνειδητά και με ελεύθερη βούληση να μην φοβάσαι, να μην έχεις φοβίες και να μην παθαίνεις κρίσεις πανικού?

 

Θα σου πω ένα παράδειγμα για να σε βοηθήσω να συνειδητοποιήσεις την ύπαρξη του ασυνείδητου και τον τρόπο που λειτουργεί. Μέσα από το παράδειγμα ίσως συνειδητοποιήσεις τον τρόπο που λειτουργεί η ελεύθερη βούληση και πως μπορεί, κάποιες φορές, να επηρεάσει το υποσυνείδητο.

Παράδειγμα

Η Μαρία πάθαινε κρίσεις πανικού μόνο όταν βρίσκεται μέσα σε ασανσέρ. Σε οποιοδήποτε ασανσέρ, μικρό ή μεγάλο. Μπορείς να την βάλεις μέσα σε ένα κλουβί χωρίς ποτέ να πάθει κρίση πανικού. Όλες οι προσπάθειες της να σταματήσει τον φόβο και τις κρίσεις πανικού μέσα στο ασανσέρ ήταν άκαρπες. Ταραζόταν ακόμα και στην σκέψη του ασανσέρ.

Η Μαρία ζούσε σε μια πολύ καταπιεστική οικογένεια. Οι γονείς της ήταν  νάρκισσοι, χειριστικοί, εγωκεντρικοί και βίαιοι. Της ασκούσαν απόλυτο έλεγχο και την κακοποιούσαν συναισθηματικά και λεκτικά. Δεν άντεχε να ζει στο σπίτι. Ένιωθε να είναι εγκλωβισμένη και ασφυκτικά καταπιεσμένη.

Μετά από εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό της και καθοδήγηση, ανακάλυψε πως για κάποιον ανεξήγητο  λόγο, το υποσυνείδητο της, συσχέτισε την καταπίεση και την βία των γονιών της με τα τοιχώματα του ασανσέρ. Κάθε φορά που έμπαινε σε ασανσέρ, το υποσυνείδητο της ένιωθε να μπαίνει στο πατρικό της σπίτι. Ο σκοπός του υποσυνείδητου ήταν να την προστατεύσει από τα τοιχώματα του ασανσέρ δηλαδή να την προστατεύσει από τους γονείς της. Δημιουργούσε τις κρίσεις πανικού ώστε να την αποτρέψει να μπει μέσα.

Μετά από αυτή την συνειδητοποίηση η Μαρία θεραπεύτηκε! Από την στιγμή που συνειδητοποίησε τον ασυνείδητο μηχανισμό, θεραπεύτηκε!  Δεν βίωσε ποτέ ξανά κρίσεις πανικού! Επίσης  κατάφερε να διαχειριστεί, σε κάποιο βαθμό, τους τοξικούς γονείς της.

Από αυτό το παράδειγμα μπορείς να καταλάβεις πως η ελεύθερη βούληση από μόνη της δεν μπορεί να είναι ισχυρότερη από το ασυνείδητο. Μπορεί όμως να γίνει ισχυρότερη εάν την καθοδηγήσεις στο παρελθόν και στους ασυνείδητους μηχανισμούς.