Μην περιμένεις να σε σεβαστεί ο τοξικός

Πόσο άδικο είναι για εσένα να προσπαθείς να κερδίσεις τον σεβασμό που δικαιωματικά σου ανήκει και τελικά να εισράττεις αχαριστία, απαξίωση και επιθετικότητα. Επιζητάς τον σεβασμό από τον συγγενή, τον γονιό, τον φίλο. Επιζητάς τον σεβασμό από ανθρώπους που αγαπάς. Συχνά όμως οι άνθρωποι που αγαπάς είναι τοξικοί. Όσο και εάν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, αγαπάς την τοξική μητέρα, τον  τοξικό σύντροφο , τον τοξικό κολλητό φίλο, το τοξικό παιδί σου.

Ένα στοιχείο που αποδεικνύει πως κάποιος βαδίζει στον δρόμο της τοξικότητας είναι η έλλειψη σεβασμού. Σεβασμός και τοξικότητα δεν πάνε μαζί. Ο σεβασμός απεχθάνεται την τοξικότητα και η τοξικότητα απεχθάνεται τον σεβασμό.

Ο τοξικός δεν σέβεται. Δεν σέβεται τις ανάγκες, την γνώμη, την προσωπικότητα σου. Δεν σέβεται όρια, κόκκινες γραμμές,  συναισθήματα, τον χώρο, τον χρόνο σου, δεν σέβεται τίποτα.

Απαιτείς από τον τοξικό να σου δώσει κάτι που δεν έχει. Απαιτείς να σου δώσει σεβασμό χωρίς να γνωρίζει τι είναι ο σεβασμός. Μήπως οι γονείς του δεν τον σεβάστηκαν όταν ήταν παιδί? Δεν σεβάστηκαν τα συναισθήματα του, τα ‘’θέλω’’, τις ανάγκες, την γνώμη του, τον χώρο, τον χρόνο του? Μήπως τώρα ο τοξικός σύντροφος κάνει σε εσένα όσα εκπαιδεύτηκε από τους γονείς του?

Πόσες είναι οι πεθερές που έχουν το κλειδί από το σπίτι της παντρεμένης κόρης τους ή του παντρεμένου γιού τους ώστε να μπορούν να μπαίνουν απρόσκλητες στο σπίτι όποτε τους καπνίσει? Πολλές.

Αυτές οι τοξικές πεθερές-μητέρες δημιούργησαν τοξικούς γιούς-συντρόφους-συζύγους και τοξικές κόρες-συντρόφους-συζύγους.

Εσύ συνεχίζεις να παίζεις το παιχνίδι του τοξικού ‘’καρότο- μαστίγιο ’’και  να απαιτείς τον σεβασμό του. Εάν ακολουθείς και το ρητό ‘’ Ο επιμένων νικά’’ τότε θα συνεχίσεις να προσπαθείς μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Ο ήλιος θα έχει σβήσει και εσύ ακόμα θα προσπαθείς πάρει τον σεβασμό που αξίζεις.

Ίσως κάποιες φορές ο τοξικός σε κάνει να νιώθεις πως υπάρχουν μέσα του κάποια ψήγματα σεβασμού αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Είναι σχέδιο. Σου ρίχνει στάχτη στα μάτια για να καταφέρει να σε χειριστεί. Υποκρίνεται πως σε σέβεται γιατί σχεδιάζει να σε καθοδηγήσει και να σε εκμεταλλευτεί.

Όσο ο τοξικός δείχνει δείγματα σεβασμού προς το πρόσωπο σου, τόσο πιο έντονα επιζητάς τον σεβασμό που δικαιούσαι. Μπαίνεις στην διαδικασία καρότο-μαστίγιο. Σε χειρίζεται. Χειρίζεται την προσδοκία σου. Χειρίζεται την ανθρώπινη ανάγκη σου για σεβασμό. Σε κάνει να πιστεύεις πως κάποια στιγμή θα πάρεις τον σεβασμό που αξίζεις. Εσύ μπαίνεις ακόμα πιο βαθιά στον ρόλο ‘’καρότο- μαστίγιο ’’ και απαιτείς τον σεβασμό επιτακτικά. Έχεις πέσει βαθιά μέσα στην παγίδα του.

Δούλεψε με τον εαυτό σου. Δούλεψε με την μοναξιά, την ανταπόδοση, την αδικία. Δούλεψε με την απελευθέρωση, την συγχώρεση και την αυτοαγάπη. Δούλεψε με τις προσδοκίες και πως αυτές συνδέονται με την δική σου οικογένεια. Δούλεψε και νίκησε.