Θα κάνεις αυτό που θέλω αλλιώς θα υποφέρεις

Θα κάνεις αυτό που θέλω αλλιώς θα υποφέρεις

Ο τύπος του τοξικού ‘’  Θα κάνεις αυτό που θέλω αλλιώς θα υποφέρεις’’ είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος.  Εκεί ανήκουν οι περισσότεροι, ίσως εγώ και εσύ, οι φίλοι, συγγενείς,  γονείς, εργοδότες.

Όταν είμαστε καλά και υπάκουα παιδάκια τότε περνάμε πολύ καλά με αυτόν τον τύπο τοξικών. Όταν όμως δεν κάνουμε αυτό που θέλουν, όταν δεν είμαστε καλά παιδάκια τότε υποφέρουμε από την συμπεριφορά τους.

Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς ‘’ Θα περνάς καλά μαζί μου όσο θα κάνεις αυτό που θέλω’’ είναι το συνηθέστερο μοτίβο συμπεριφοράς μεταξύ των ανθρώπων σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Οι σχέσεις είναι ανταποδοτικές. Εάν εκπληρώνεις τις ανάγκες μου τότε εγώ θα εκπληρώνω τις  δικές σου ανάγκες. Εάν κάνεις αυτό που θέλω θα είμαι καλός μαζί σου. Εάν περάσεις στο διαγώνισμα θα σου πάρω ποδήλατο. Εάν είσαι καλό παιδί θα σου πάρω παγωτό. Εάν δεν μαλώνεις με τον αδελφό σου θα σε αφήνω να σερφάρεις στο laptop μέχρι αργά το βράδυ. Εάν πάμε διακοπές μαζί με τους γονείς σου θα σε αφήσω να πας διακοπές με τους φίλους σου.

 

Το μοτίβο

Σκέψου μια τοξική μανούλα που υπεραγαπά το παιδί της και του παρέχει τα πάντα. Συναισθηματική και υλική ασφάλεια, αγκαλιά, επικοινωνία, χαρά, παιχνίδι, στοργή , προστασία. Προσφέρει ότι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο. Το ” παιδί ” μπορεί να έχει δικά του παιδιά αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για την μανούλα. Θα βλέπει πάντα το Γιαννάκη σαν το μικρό εφτάχρονο παιδί της.

Η τοξική μανούλα λοιπόν θα παρέχει οτιδήποτε ζητήσει το παιδί της,  θα δώσει τον εαυτό της, θα ξεχάσει τις δικές τις ανάγκες, θα θυσιαστεί αλλά μόνο όταν νιώθει πως ελέγχει τον Γιαννάκη. Μόνο όταν μπορεί να τον υποτάξει και να τον χειριστεί. Όταν ο Γιαννάκης αποφασίσει να κάνει την επανάστασή του, να φάει άλλη φρουτόκρεμα και να μην υπακούσει τις διαταγές της μανούλας τότε η μανούλα θα σκαρφιστεί χίλιους δύο τρόπους για να τον επαναφέρει στην τάξη με τον καλό ή τον κακό τρόπο. Εκείνη ξέρει! Ξέρει πώς να επαναφέρει το παιδί της κάτω από τις προστατευτικές τοξικές φτερούγες της.

Αυτό το μοτίβο σχέσης το συναντάμε ανάμεσα σε ζευγάρια όπου το τοξικό κυρίαρχο μέλος επιβάλλεται στον/στην σύντροφο χωρίς οίκτο. Ή θα γίνει αυτό που θέλω εγώ ή θα σου κάνω την ζωή κόλαση. Ο Γιωργάκης θα υπακούσει σαν καλό παιδάκι γιατί δεν αντέχει  μακριά από τις τοξικές φτερούγες της τοξικής συζύγου.

Αυτό το μοτίβο σχέσης το μιμούνται, το αντιγράφουν τα παιδιά της οικογένειας και το χρησιμοποιούν στις συντροφικές, φιλικές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Ή θα γίνει αυτό που θέλω ή θα σου κάνω την ζωή κόλαση.

Συντροφικές σχέσεις

Σκέψου κάποιον που είναι γοητευτικός, όμορφος , καλογυμνασμένος με όμορφο χαμόγελο και όμορφο βλέμμα. Ο αλαβάστρινος τοξικός για να σε χειριστεί σου προσφέρει ακριβώς αυτό που έχεις ανάγκη.

Παίζει τον ρόλο της ιδανικής μητέρας ή του ιδανικού πατέρα που θα ήθελες να είχες. Δεν βλέπεις έναν τοξικό σύντροφο αλλά έναν ιδανικό σύντροφο. Εσύ τον διάλεξες γιατί αυτός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου. Εκείνος θα καλύπτει τις δικές σου ανάγκες και εσύ θα καλύπτεις την δική του ανάγκη για επιβολή, χειραγώγηση, εξουσία, υποταγή. Ο τοξικός δεν θα σε επέλεγε ποτέ στην ζωή του εάν δεν ήταν σίγουρος πως είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες σου και πως εσύ είσαι διατεθειμένη να παραχωρήσεις την ελευθερία και τον εαυτό σου σε εκείνον.

Δυσκολεύεστε να χωρίσετε τις ζωές σας και ο κάθε ένας να τραβήξει τον δρόμο του γιατί σας ενώνει η αόρατη συμφωνία αλληλοκάλυψης αναγκών. Εσύ θα υποτάσσεσαι και εκείνος θα σου καλύπτει τα συναισθηματικά ελλείμματα της ψυχής σου. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα γυναικών που είναι πάνω από τις δυνάμεις τους να ξεφύγουν από αγενείς, βίαιους, χειριστικούς και αυταρχικούς συντρόφους επειδή έχασαν σε μικρή ηλικία τον πατέρα τους από αιφνίδιο θάνατο ή χώρισε και εξαφανίστηκε με άλλη γυναίκα ή έφυγε μετανάστης σε μακρινή χώρα ή ήταν απόμακρος από την οικογένεια κτλ.

 

Αυτές οι γυναίκες τραβούν σαν μαγνήτης τους χειριστικούς τοξικούς και μεγαλειώδεις ναρκισσιστές. Η υπερφίαλη  συμπεριφορά τους  τις διεγείρει συναισθηματικά και τις κάνει να νιώθουν ασφαλείς. Ρίχνουν τις άμυνες τους και υποτάσσονται με την θέληση τους περιμένοντας να γευτούν την αγάπη που δεν πήραν από τον απόμακρο ή τον θανόντα γονιό.

Οι τοξικοί μυρίζουν την συναισθηματική ανασφάλεια όπως ο καρχαρίας το αίμα. Ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν και τι να πουν για να κερδίσουν την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη. Οι τοξικοί πουλάνε πατρική τρυφερή και ανιδιοτελή αγάπη μέχρι το θύμα να τον επιλέξει ως τον ‘’Ιδανικό σύντροφο’’.

Αυτές οι γυναίκες εξαρτώνται συναισθηματικά και αρχίζουν να κάνουν εκπτώσεις στον εαυτό και στην συμπεριφορά τους ώστε να μην χάσουν το κελεπούρι. Σύντομα δεν θα μπορούν να σκεφτούν την ζωή τους χωρίς τον ”κύριο ιδανικό” και συνεχίζουν να κάνουν εκπτώσεις στις ανάγκες, στις σκέψεις, στα ‘’θέλω’’ τους. Αλλοτριώνουν τον εαυτό τους.

Σε αυτό βοηθά κι ο ”κύριος ιδανικός” που αναδεικνύει τις παροχές του και σε κάθε ευκαιρία υποτιμά και ταπεινώνει την σύντροφο του. Θυμίζει πόσο ανώτερος είναι και πόσο κατώτερη είναι εκείνη. Την κάνει να πιστεύει πως πρέπει να είναι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο που έχει έναν τέτοιο άντρα δίπλα της και πως τελικά είναι αχάριστη και  θα το πληρώσει ακριβώς εάν σταματήσει να είναι τόσο υποτακτική όσο εκείνος επιθυμεί.

Πως θα λύσω το πρόβλημα?

Υπάρχει μια ζυγαριά. Στην μια μεριά της ζυγαριάς είναι οι παροχές του τοξικού και από την άλλη μεριά είναι η υποταγή. Η ζυγαριά γέρνει πάντα προς τις παροχές γιατί οι παροχές επουλώνουν τις πληγές σου.

Ασχολήσου περισσότερο με τις συναισθηματικές πληγές σου και λιγότερο με τον τοξικό σύντροφο. Ασχολήσου με το τοξικό μοτίβο που είχες με τον τοξικό μπαμπά και την τοξική μαμά. Όταν λυθεί αυτό το μοτίβο τότε θα λυθεί και το μοτίβο με τον τοξικό σύντροφο.