Το όπλο που απομονώνει τους τοξικούς. Συναισθηματική μόνωση.

Το όπλο που απομονώνει τους τοξικούς. Συναισθηματική μόνωση.

Στην ψυχολογία υπάρχει μια ομάδα μηχανισμών προστασίας του ΕΓΩ. Μερικοί γνώριμοι μηχανισμοί είναι η άρνηση, η απομόνωση, η παλινδρόμηση,  η απώθηση, το χιούμορ, η μετάθεση, η ταύτιση.

Όλοι οι μηχανισμοί έχουν σκοπό να μειώσουν το άγχος και την ψυχική πίεση. Αρνείσαι να αποδεχτείς, απωθείς και ξεχνάς τα άσχημα της μοίρας σου, απομονώνεσαι για να γλυτώσεις, παλινδρομείς στο παρελθόν, χρησιμοποιείς το χιούμορ για να πεις αυτό που φοβάσαι, μεταθέτεις τις ευθύνες στους άλλους, ταυτίζεσαι με ρόλους για να νιώσεις δυνατός.

Όλοι οι μηχανισμοί προστασίας του ΕΓΩ, είναι όπλα που χρησιμοποιείς για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, άλλες φορές με θετικά για εσένα αποτελέσματα και άλλες φορές με αρνητικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα η απώθηση σε κάνει να συσσωρεύεις άλυτα προβλήματα επειδή δεν μπαίνεις στην διαδικασία να ασχοληθείς μαζί τους, να πληρώσεις το τίμημα και να τα λύσεις. Η απομόνωση σε οδηγεί στην κατάθλιψη, η παλινδρόμηση σε κάνει να έχεις πολύ διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που αρμόζει στην ηλικίας σου.

Ένα πανίσχυρο όπλο που συμπεριλαμβάνεται στους μηχανισμούς προστασίας του ΕΓΩ και μπορείς να το χρησιμοποιείς για να αντιμετωπίζεις τους τοξικούς, είναι η ‘’ Συναισθηματική μόνωση’’. Συναισθηματική μόνωση είναι ο διαχωρισμός της σκέψης από το συναίσθημα. Η συναισθηματική μόνωση είναι υπερόπλο απέναντι σε κάθε τοξικό.

Αυτό το υπερόπλο, το χρησιμοποιούν κατά κόρον οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι αστυνομικοί, οι πολιτικοί, οι θεραπευτές. Ο γιατρός απομονώνει το συναίσθημα του για να μπορεί να κάνει σωστά την δουλειά του. Εάν δεν καταφέρει να το απομονώσει  τότε θα υποφέρει από τα συναισθήματα των ασθενών του. Το ίδιο θα υποφέρει ο δικηγόρος, ο πολιτικός, ο ψυχολόγος.

Όταν βρίσκεσαι σε περιβάλλον γεμάτο άγχος μπορείς εύκολα να διακρίνεις εκείνον που έχει ενεργοποιήσει την συναισθηματική μόνωση. Το ίδιο εύκολα μπορείς να ανακαλύψεις το άτομο που έχει ενεργοποιήσει την συναισθηματική μόνωση στο γραφείο μιας δημόσιας υπηρεσίας ή στο ταμείο ενός πολυσύχναστου σούπερ μάρκετ. Οι ήρεμοι και με σταθερό βλέμμα άνθρωποι έχουν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό συναισθηματικής μόνωσης. Στα μάτια σου ίσως φαντάζουν αναίσθητοι, σκληροί και άκαρδοι. Όμως είναι απόλυτα προστατευμένοι.

Οι άνθρωποι που έχουν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό συναισθηματικής απομόνωσης είναι πιο ευτυχισμένοι επειδή παραμένουν ανεπηρέαστοι από  νοητικές και συναισθηματικές επιθέσεις τοξικών ανθρώπων της ζωής τους.

Μπορείς να φανταστείς μερικούς λόγους που αντιστέκεσαι σε αυτό το υπερόπλο κατά των τοξικών?

Θα σου πω μερικούς.

-Είσαι καλό παιδί, είσαι καλός άνθρωπος και δεν αντέχεις να βλέπεις τους άλλους να υποφέρουν ακόμα και εάν το κάνουν για να σε χειριστούν.

-Πιστεύεις πως εάν  δώσεις συμπόνια και συγχώρεση ακόμα και σε έναν τοξικό τότε θα λάβεις συμπόνια και ο νόμος της ανταπόδοσης θα λειτουργήσει προς όφελος σου. Συχνά χαίρεσαι και ευγνωμονείς για τις πληγές που άφησε στην ψυχή σου ένας τοξικός επειδή η ανταμοιβή σου θα είναι θεϊκή –συμπαντική.

-Υπερεκτιμάς την δύναμη της καρδιάς και υποτιμάς την δύναμη του μυαλού . Συχνά υποτιμάς την λογική και υπερεκτιμάς το αόρατο και το θαυματουργό. Αφήνεις να σε καθοδηγεί η καρδιά και τότε γίνεσαι έρμαιο του κάθε τοξικού. Οι σκέψεις που σου δημιουργεί ο τοξικός επηρεάζουν το συναίσθημα σου και τότε σε χειραγωγεί. Είσαι έρμαιο στα χέρια του. Γνωρίζει πολύ καλά πώς να ενεργοποιεί την θλίψη, την συμπόνια, τον θυμό, την απογοήτευση, τις ενοχές ακόμα και την αυτοταπείνωση σου.  Κάποιοι προσπαθούν να νιώσουν ευγνωμοσύνη προς τους τοξικούς. 

-Θέλεις να πιστεύεις πως ένα ισχυρό όπλο για να αντιμετωπίζεις τους τοξικούς είναι η συγχώρεση. Η συγχώρεση είναι ίσως η πιο δύσκολη ψυχική διαδικασία  και κάποιοι την έχουν μπερδέψει με το σύνδρομο της Στοκχόλμης και τον μαζοχισμό. Μήπως η προσπάθεια σου για  συγχώρεση είναι εκείνη που μαζεύει γύρω σου τους τοξικούς όπως μαζεύει το αίμα τους καρχαρίες?

-Αναζητάς την ψυχική σου ηρεμία, την γαλήνη, την ισορροπία χωρίς να έχεις αναζητήσει τις ‘’ψυχικές σκανδάλες’’ που βρίσκονται στο παρελθόν σου και ενεργοποιούν άλυτα θέματα και πληγές που με μαεστρία χρησιμοποιούν οι τοξικοί για να σε απομυζούν. Δεν ασχολείσαι με το παρελθόν σου. Σου είναι αρκετό να πιστεύεις πως επιλέγεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την ζωή σου χωρίς να μπορείς να επιλέξεις να μην φας σοκολάτα επειδή αποφάσισες να κάνεις δίαιτα.

-Νιώθεις υπερηφάνεια για  την εν συναίσθηση σου. Νιώθεις ξεχωριστό άτομο που μπαίνεις στην θέση του άλλου και ταυτόχρονα κατηγορείς τους άλλους πως δεν έχουν την ίδια μαγική ικανότητα της εν συναίσθησης. Δεν δέχεσαι να μάθεις να διαχειρίζεσαι, να μειώνεις ή να μονώνεις  την εν συναίσθηση σου γιατί τότε δεν θα είσαι ένα ιδιαίτερο, διαφορετικό ίσως και ανώτερο ή πνευματικό άτομο. Θα είσαι ένα άτομο όπως όλα τα άλλα. Με ανωτερότητα και εν συναίσθηση θέτεις τον εαυτό του ως τροφή στους παμφάγους τοξικούς.

Ο κατάλογος με τα εμπόδια που δεν σε αφήνουν να ενεργοποιήσεις τον μηχανισμό της συναισθηματικής μόνωσης είναι μεγάλος. Διάβασες μερικούς από τους βασικούς λόγους που σε εμποδίζουν να τον ενεργοποιήσεις. Ελπίζω να θύμωσες, να θύμωσες πολύ με αυτά που διάβασες και να μπεις στην διαδικασία να αναθεωρήσεις τις αρχές σου και να προσπαθήσεις εκ νέου να προσπαθείς να σώσεις τον εαυτό σου από τους τοξικούς.  

Ο Αυτοθεραπευτής