Υπάρχουν δύο φόβοι

Υπάρχουν δύο φόβοι

Ο Βούδας είπε ‘’ Το μυστικό της ζωής είναι να μην φοβάσαι’’.

Να μην φοβάσαι καθόλου? Να μην φοβάσαι ποτέ για τίποτα? Εάν για παράδειγμα χρειάζεται να περάσω μέσα από ένα ποτάμι με κροκόδειλους, να μην φοβηθώ πως θα κατασπαράξουν και θα χάσω την ζωή μου? Να μην φοβάμαι πως θα χάσω την ζωή μου εάν τολμήσω να πέσω από τον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας? Να μην φοβάμαι να βάλω το χέρι μου στην μηχανή του κιμά? Να  μην φοβάμαι να δοκιμάσω ποντικοφάρμακο για να γνωρίσω την γεύση του?

Ο φόβος στις σωστές δόσεις σε ζώσει, σε μαθαίνει να επιβιώνεις. Η άγνοια φόβου δεν βοηθάει. Ο φόβος σε μαθαίνει να επιβιώνεις. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να πορεύεσαι και να αποφεύγεις τις κακοτοπιές. Σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πολύ χρήσιμος για την ψυχική και την σωματική υγεία. Σε υπερβολικά επίπεδα είναι επικίνδυνος για την ψυχική και συναισθηματική υγεία.

 

ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΎΟ ΦΟΒΟΙ

Υπάρχει ο φόβος που προέρχεται από τις εμπειρίες και βασίζεται στην λογική, αίτιο και το αποτέλεσμα. Υπάρχει ο φόβος που προέρχεται από τις εμπειρίες αλλά βασίζεται στην υπεργενίκευση και στην φαντασία, αίτιο και φανταστικό αποτέλεσμα.

Στον λογικό φόβο θα βάλεις το χέρι σου στο αναμμένο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, θα καείς και  θα προσέχεις να μην το ξαναβάλεις ώστε να μην ξανακαείς.

Στον φανταστικό υπεργενικευμένο φόβο θα βάλεις το χέρι σου στο αναμμένο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, θα καείς και έκτοτε θα φοβάσαι όλες τις κουζίνες τους κόσμου είτε έχουν αναμμένο είτε όχι το ηλεκτρικό μάτι.

Τα χρόνια του εγκλεισμού και των lock down είδαμε ανθρώπους να βιώνουν υπεργενικευμένο φόβο. Να φορούν μάσκα προστασίας ενώ βρίσκονταν μεσοπέλαγα και κολυμπούσαν παρέα μόνο με τα ψάρια της περιοχής. Αυτός ο φόβος είναι επικίνδυνος.

Εάν θέλεις να έχεις μια ήρεμη και φυσιολογική ζωή θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον φόβο που παράγει η φαντασίας σου. Να αναγνωρίζεις την φανταστική υπεργενίκευση και να  περιορίζεις τον φόβο απωθώντας τα τρομακτικά σενάρια της φαντασίας.

Η θετική σκέψη είναι ένα εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιείς για να διαχειρίζεσαι τους φόβους σου αλλά να το χρησιμοποιείς με μέτρο. Η υπερβολική θετική σκέψη βλάπτει σοβαρά την υγεία. Είναι πολλοί εκείνοι που χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα επειδή υπεργενικεύουν την θετική σκέψη. Σκέφτηκαν πολύ θετικά, δεν υπολόγισαν σωστά τις κακοτοπιές, δεν φοβήθηκαν ενώ έπρεπε να φοβηθούν και καταστράφηκαν συναισθηματικά, σωματικά, κοινωνικά ή οικονομικά.

Ο φόβος στις σωστές δόσεις,  βοηθάει να επιβιώνεις. Ο φόβος σε τεράστιες δόσεις προκαλεί μακροπρόθεσμα σωματικές ή ψυχοσωματικές παρενέργειες.