Γράμμα από ένα ‘’Γαϊδούρι ξεσαμάρωτο’’

Γράμμα από ένα ‘’Γαϊδούρι ξεσαμάρωτο’’

Ο καταθλιπτικός κύρος Χ δέχτηκε ένα γράμμα από το επιστήθιο  φίλο του. Κάθισε στον καναπέ του, άνοιξε το γράμμα και άρχισε να διαβάζει…

”Αγαπημένε μου φίλε. Δεν αντέχω να σε βλέπω να λιώνεις από θλίψη! Δεν αντέχω να σε βλέπω να νιώθεις άσχημα επειδή δήθεν είσαι καλός και αυστηρός με τον εαυτό σου.  Κάτι πρέπει να κάνεις για αυτό! Να δικαιολογείς τον εαυτό σου φίλε μου! Ξέχασε τις ενοχές, ξέχασε την αυτοκριτική, ξέχασε τον πόνο και την θλίψη.

Η αυτοκριτική είναι για τους ενοχικούς και για εκείνους που δεν μπορούν να απολαύσουν τον εαυτό τους. Βρίσκουν λόγους να κρίνουν άσχημα τον εαυτό τους γιατί έτσι δήθεν νομίζουν πως εξελίσσονται. Δήθεν γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, δήθεν γίνονται ανώτεροι. Είναι λυπηρό! Είναι λυπηρό που οι ‘’καλοί άνθρωποι’’ είναι τόσο σκληροί με τον εαυτό τους και τόσο δυστυχισμένοι. Είναι λυπηρό! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση μανία ”αυτοκαστροφικής καλοσύνης”.

Εσύ καλέ μου φίλε να έχεις την μανία της αυτοσυγχώρεσης. Άσε εκείνους να έχουν την μανία της ”αυτοκαστροφικής καλοσύνης”.   Εσύ να έχεις το αλάθητο του πάπα. Να δίνει συγχωροχάρτια στον εαυτό σου. Με το παραμικρό. Συνεχώς! Να μην φταις ποτέ και για τίποτα! Κάνε όμορφη την ζωή σου! Ζωή χωρίς ενοχές, χωρίς αυτοκριτική, χωρίς σκληρότητα, χωρίς όρους. 

Οι άλλοι ας γίνουν όσο δήθεν καλύτεροι άνθρωποι επιθυμούν. Εσύ να γίνεις ευτυχισμένος! Μην ασχολείσαι με το προβληματικό τρόπο που επέλεξαν να γίνουν καλύτεροι. Οι ”καλύτεροι άνθρωποι” δεν κρίνουν σκληρά τον εαυτό τους, δεν ταπεινώνονται, δεν νιώθουν ενοχές, δεν περιμένουν την καλή γνώμη των άλλων για να νιώσουν ”καλοί”. Πιστεύουν πως είναι ”καλοί” και αυτό είναι όλο. Γράφουν τους άλλους στα παλιά τους τα παπούτσια και δεν τους καίγεται καρφί. Άφησε τους άλλους να μαζοχίζονται, να θυσιάζονται, να νιώθουν υπεύθυνοι για τα πάντα.

Εσύ αποποιήσου κάθε ευθύνη. Να μην έχεις καμία ευθύνη! Να είσαι ευτυχισμένος! Ζήσε όσο καλύτερα μπορείς! Να φορτώνεις τις ευθύνες στους άλλους. Να φεύγει το πρόβλημα από πάνω σου και να πηγαίνει σε εκείνους. Οι ευθύνες είναι για τους άλλους. Όχι για εσένα! Εσύ θέλεις να νιώθεις ευτυχία και χαρά!

Εάν οι άλλοι νιώθουν καλύτεροι και ανώτεροι όταν κρίνουν σκληρά τον εαυτό τους τότε εσύ να τους δίνεις ακόμα περισσότερους λόγους ώστε να νιώσουν ακόμα καλύτεροι και ανώτεροι. Δώσε τους την ευκαιρία να συγχωρέσουν τις δικές σου ”κακές” πράξεις και φυσικά τις δικές σου. Δώσε τους την χαρά να αναλάβουν εκείνοι όλες τις ευθύνες. Χάρη θα τους κάνεις! Χωρίς την δική σου ”κακία” δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Είναι εκείνοι οι περίεργοι τύποι που ψάχνουν το κακό στην ζωή και στους συνανθρώπους τους για να νιώσουν καλοί και ανώτεροι.  Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι ”ανώτεροι” και επιβιώνουμε εμείς τα  αναίσθητα γαϊδούρια. Σε αγαπώ φίλε μου! Όλα αυτά σου τα γράφω για το καλό σου. Δεν αντέχω να σε βλέπω μέσα στην κατάθλιψη.

Φίλε μου έτσι παίζεται το παιχνίδι της επιβίωσης και της ευτυχίας. Να είσαι ελεύθερος. Χωρίς καμία ευθύνη. Να ζεις σαν παιδί. Σαν κακομαθημένο παιδί που πάντα έχει δίκιο, ταλαιπωρεί τους γύρω του μέχρι να του κάνουν τα χατίρια.  

Ζήσε σαν να έχεις το ακαταλόγιστο. Σαν να ήρθες να ζήσεις μόνο για σήμερα. Ζήσε σαν να μην υπάρχουν συνέπειες από κανέναν και για τίποτα. Ζήσε για να συγχωρείς και να συγχαρείς τον εαυτό σου! 

Εάν εκ του αποτελέσματος οι επιλογές σου είναι λανθασμένες και προκάλεσαν πόνο στους άλλους δεν πειράζει!  Πάντα να συγχωρείς τον εαυτό σου! Δες τα πράγματα θετικά. Είσαι μέρος του θεϊκού σχεδίου, είσαι το ” σκληρό μάθημα της ζωής τους”. Κανονικά πρέπει να σε ευγνωμονούν για τον πόνο που τους πρόσφερες. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές. Είσαι μέρος του θειικού τους σχεδίου. Χωρίς εσένα δεν θα έβρισκαν τρόπο να ανακαλύψουν την δύναμη μέσα τους! Χάρη τους έκανες!

Φίλε μου αγαπημένε, σήμερα σου γράφω και ξέρω πως βρίσκεσαι στην μεριά των ‘’καλών και ανώτερων ανθρώπων’’.  Ξέρω πως είσαι θλιμμένος. Περιμένεις τα δύσκολα ‘’μαθήματα της ζωής’’ , περιμένεις τα αναίσθητα γαϊδούρια να έρθουν να σε κάνουν ακόμα πιο θλιμμένο αλλά ανώτερο. Φίλε μου αγαπημένε, μετά από αυτό το γράμμα θέλω να περάσεις στην απέναντι όχθη. Να γίνεις εσύ το σκληρό μάθημα ζωής, εσύ να γίνεις εσύ μέρος του θειικού σχεδίου των άλλων. Δες το θετικά. Χαμογέλα και πες ”Με την κακή μου συμπεριφορά θα κάνω τους καλούς ακόμα καλύτερους”. Να γίνεις ένας από εμάς. Ευτυχισμένος! Να γίνεις ένα ευτυχισμένο αναίσθητο γαϊδούρι! 

Σε αγαπώ!

Ο αγαπημένος και χαρούμενος φίλος σου”.