Έκανες σχέση με νάρκισσο? Σε λυπάμαι!

Έκανες σχέση με νάρκισσο? Σε λυπάμαι!

Είναι υγιές και απαραίτητο να πιστεύεις στον εαυτό σου, να έχεις αυτοπεποίθηση και να τον επιβραβεύεις για ότι καταφέρνεις. Η κατάσταση γίνεται παθολογική όταν τα παραπάνω γίνονται σε τόσο υπερβολικό βαθμό που δεν σου επιτρέπουν  να σχετιστείς ουσιαστικά με τους γύρω σου. Είναι τότε που ξεπερνάς τα όρια του υγιούς ναρκισσισμού και βαδίζεις στον παθολογικό ναρκισσισμό. Στον φυσιολογικό ναρκισσισμό μπορείς να διαχειριστείς την απόρριψη και την έλλειψη προσοχής των άλλων. Στον παθολογικό ναρκισσισμό όμως δεν μπορείς. Δεν μπορείς να αντέξεις και να διαχειριστείς την απόρριψη.

Κάποιος είχε περιγράψει με χιουμοριστική διάθεση τον τρόπο που η μητέρα ενός φίλου, τον έκανε παθολογικό ναρκισσιστή. Ας μη γελιόμαστε, είμαστε τα παρελθόν μας, είμαστε η παιδική μας ηλικία, είμαστε αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των γονιών μας.

Είπε λοιπόν απευθυνόμενος στον φίλο του ‘’ Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα σου έκανε ‘’ντα’’ το τραπεζάκι όταν έπεσες επάνω του επειδή ήσουν απρόσεκτος. Η μητέρα σου αντί να διορθώσει εσένα, διόρθωσε το τραπεζάκι. Αντί να σου ζητήσει να είσαι πιο προσεχτικός, επιτέθηκε στο τραπεζάκι που είχε το θράσος να βρεθεί στο σημείο από όπου περνούσες.

Από μωρό ξεκίνησες να πιστεύεις πως εσύ δεν φταις ποτέ. Ποτέ δεν κάνεις λάθη. Ποτέ δεν έχεις καμία ευθύνη. Πάντα για όλα φταίνε οι άλλοι ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα που βρίσκονται στον δρόμο σου. Η υπερπροστατευτική μανούλα έκανε τα πάντα για να νιώθει η ίδια πως είναι καλή μητέρα. Έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει ένα τέρας που σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Εξ αιτίας της θεωρείς δεδομένη την προσοχή και την φροντίδα των άλλων  χωρίς να κοπιάσεις ποτέ και χωρίς ποτέ να πεις ‘’Ευχαριστώ’’. Όταν δεν λαμβάνεις φροντίδα και προσοχή, θαυμασμό και χειροκρότημα τότε γίνεσαι αγενής, εριστικός, βίαιος, επιθετικός, τοξικός και στρίβεις το μαχαίρι στην πληγή του θύματος μέχρι να πάρεις αυτό που πιστεύεις πως δικαιωματικά σου ανήκει. Σαν κακομαθημένο φωνάζεις στους γύρω σου ‘’ Ή Ε Γ Ω ή κανένας!’’. Πιστεύεις πως όλοι οι άνθρωποι γύρω σου και ειδικά ο/η σύντροφός σου θα πρέπει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε η μητέρα σου. Φίλε μου πραγματικά λυπάμαι τις/τους συντρόφους και όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί σου ’’.

Ο ναρκισσιστής συχνά είναι γοητευτικό άτομο που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Δεν πάει το μυαλό σου, στο τι μπορεί να κρύβει αυτός ο γοητευτικός, γεμάτος χιούμορ, έξυπνος και κοινωνικός τύπος που σε έχει σαγηνεύσει. Δεν πάει το μυαλό σου πως ένας τέτοιος χαμογελαστός, με λαμπερά μάτια και όμορφο χαμόγελο μπορεί να είναι τόσο σκληρός.  Δεν πάει το μυαλό σου στο τεράστιο ταλέντο του να λέει ψέματα και να χειραγωγεί. Δεν πάει το μυαλό σου για την ολοκληρωτική έλλειψη εν συναίσθησης μέσα του. Ψέμα. Πολύ ψέμα. Ψέμα με ουρά! Χειραγώγηση χωρίς όρια!

Ο ναρκισσιστής σύντροφος που επέλεξες τελικά σε βλέπει σαν προέκταση του εαυτού του. Ο έλεγχος επάνω σου λειτουργεί σαν ναρκωτικό για αυτόν. Όσο περισσότερο σε ελέγχει τόσο περισσότερο αυτοθαυμάζεται. Σε ελέγχει απόλυτα! Έχει επηρεάσει ακόμα και τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου!  Νιώθεις πως με την πρώτη ευκαιρία που θα τολμήσεις να αντισταθείς στην χειραγώγηση του, εκείνος  θα φύγει από κοντά σου χωρίς καμία ενοχή, κανένα συναίσθημα, καμία αίσθηση πόνου ή απώλειας.

Ο ναρκισσιστής δεν κάνει βαθιές συναισθηματικές σχέσεις, δεν συνδιαλέγεται συναισθηματικά με κανέναν και για αυτό μπορεί να διαλύσει μια σχέση χωρίς κανένα συναισθηματικό αντίκτυπο στον εσωτερικό του κόσμο. Είναι ένα γαϊδούρι ξεσαμάρωτο που απλά αλλάζει προσωπεία.

Κατά την διάρκεια της σχέσης σας ποτέ δεν κατάλαβε την συναισθηματική κακοποίηση που προκάλεσε όσο και να προσπαθούσες να του εξηγήσεις πως η συμπεριφορά του ήταν κακοποιητική. Εκείνος πίστευε πως όχι μόνο ήταν φυσιολογική η συμπεριφορά του προς εσένα αλλά ήταν και πολύ καλύτερη από την συμπεριφορά που πραγματικά άξιζες! Δηλώνει πως σου έκανε και χάρη που ήταν τόσο καλός μαζί σου. Έλεος!

Ο ναρκισσιστής λατρεύει να παραβιάζει την προσωπική σου ζωή, τα συναισθήματα σου, τα ‘’ θέλω ‘’ , τις ανάγκες σου ακόμα και τις σκέψεις σου. Δεν έχει όριο η παρεμβατικότητα του. Υπάρχει ένας είδος σαδισμού στην συμπεριφορά του που όμως δεν μπορείς να διακρίνεις γιατί έχει την εξυπνάδα να φοράει διάφορα προσωπεία και να σε ξεγελάει.

Αποφάσισες να κάνεις σχέση μαζί του. Σε λυπάμαι! Φύγε να σωθείς! Τρέξε!

Ο Αυτοθεραπευτής