Το σύνδρομο της σύγκρισης

Το σύνδρομο της σύγκρισης

Γνωρίζεις το σύνδρομο της σύγκρισης του πραγματικού με το ιδανικό?

Εκείνοι που έχουν το σύνδρομο της σύγκρισης του πραγματικού με το ιδανικό σε βάζουν συνεχώς στο στόχαστρο της σύγκρισης, της υποτίμησης, της απαξίωσης, της ταπείνωσης και συχνά του εξευτελισμού. Συγκρίνουν συνεχώς και αδιάκοπα. Συγκρίνουν οποιοδήποτε σωματικό ή άλλο χαρακτηριστικό για το οποίο δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση με κάποιο άτομο που το έχει στην ιδανική του μορφή.

Εάν δεν έχεις το ιδανικό σώμα τότε θα σε συγκρίνει με εκείνη/εκείνον που έχει το ιδανικό σώμα, εάν δεν έχεις ιδανικό ύψος τότε θα σε συγκρίνει με εκείνη/εκείνον που έχει το ιδανικό ύψος, εάν δεν έχεις  χιούμορ, μόρφωση,  επάγγελμα,  τρόπους, ευγένεια, σεξουαλικότητα, θηλυκότητα  τότε θα σε συγκρίνει με εκείνες που έχουν τα παραπάνω στην ιδανική τους μορφή. Κάθε σύγκριση είναι μια μαχαιριά στην καρδιά σου. Το σύνδρομο της σύγκρισης του πραγματικού με το ιδανικό είναι από τις πιο διαδεδομένες μορφές τοξικής συμπεριφοράς. Είναι τόσο διαδεδομένη που την θεωρούμε εντελώς φυσιολογική όμως δεν είναι. Είναι μορφή συναισθηματικής βίας και κακοποίησης.  ” Σε συγκρίνω για το καλό σου αγάπη μου. Για να γίνεις καλύτερη. Για να γίνεις καλύτερος. Να κοίτα…να γίνεις σαν αυτή, να γίνεις σαν αυτόν αγάπη μου!”.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις να έχεις οποιαδήποτε επαφή με αυτό το άτομο. Άλλαξε τηλέφωνο, γειτονιά, χώρα, πόλη, πλανήτη. Η συναισθηματική καταστροφή που θα υποστείς θα είναι τόσο μεγάλη που εάν αργήσεις να απομακρυνθείς δεν θα είναι  κανένας τόπος και κανένας άνθρωπος ικανός να γιατρέψει τις πληγές σου. Αυτός ο τύπος θα σε στρέψει ενάντια στον εαυτό σου. Θα σε μετατρέψει σε συναισθηματικό ράκος. Θα σε κάνει να νιώθεις σκουπίδι. Θα σε κάνει να νιώθεις πως δεν είσαι αρκετή ούτε να σηκώσεις τα μάτια σου να κοιτάξεις άνθρωπο. Εάν δεν φύγεις θα σε μετατρέψει σε ενοχικό συναισθηματικό υπηρέτη του. Θα μετανιώσεις πικρά που έμπλεξες μαζί του. 

Εάν ανήκεις στην συμπαθέστατη κατηγορία ανθρώπων που πιστεύουν πως η αγάπη όλα τα νικά, η αγάπη είναι θυσία, με την πολύ αγάπη αλλάζουν οι άνθρωποι τότε δεν έχεις καμία ελπίδα να επιβιώσεις. Αυτός ο τύπος θα μετατρέπει συνεχώς την θυσία και την αγάπη σου σε ταπείνωση – αυτοταπείνωση και υποτίμηση – αυτουποτίμηση. Ποτέ δεν θα νιώσεις αρκετή. Ποτέ!

 

Ο τύπος με το σύνδρομο της σύγκρισης του πραγματικού με το ιδανικό έχει μια μαγική ικανότητα να δημιουργεί ενοχές. Σου ενεργοποιεί τις ίδιες ενοχές που ενεργοποιούσαν στην παιδική σου ηλικία η μανούλα και ο πατερούλη όταν σε σύγκριναν με τα αδέλφια, τα ξαδέλφια, τα παιδιά του γείτονα, τα παιδιά του κουμπάρου, τα παιδιά του θείου από το Σικάγο που ήταν πάντα καλύτερα από εσένα. Πάντα! Πάντα πολύ καλύτερα από εσένα! Εσύ δεν ήσουν ποτέ και σε τίποτα καλή.

Εάν δεν σε σύγκριναν και δεν σου δημιουργούσαν ενοχές και αίσθημα κατωτερότητας τότε σίγουρα δεν θα επέλεγες ποτέ για σύντροφο αυτόν τον τύπο άντρα. Τώρα στην θέση της μανούλας και του πατερούλη έρχεται ο σύντροφος με το σύνδρομο της σύγκρισης για να σου θυμίσει πως πρέπει να συνεχίσεις να νιώθεις άσχημα όπως τότε.

Είσαι 50 χρονών γυναικάρα με δύο παιδιά, έχεις καταφέρει πολλά στην ζωή σου, έχεις αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, έχεις κρατήσει ζωντανή την οικογένεια και τον εαυτό σου… αλλά για τους γονείς και τον σύντροφο σου είσαι μια ανόητη, περίεργη, ανώριμη και ελλειμματική γυναικούλα. Θέλω να σου πω να ονειρεύεσαι μια καλύτερη ζωή για εσένα! Να ονειρεύεσαι μια ζωή χωρίς συγκρίσεις και σύνδρομα! Αρκετή σύγκριση έχεις υποστεί. Όχι άλλη σύγκριση! Όχι άλλη σύγκριση από εσένα προς εσένα! Όχι άλλη σύγκριση από τους άλλους προς εσένα! Θέλω να βρεις την δύναμη να ζήσεις ελεύθερη! Να ζήσεις όπως αξίζεις! 

 

*Εάν είσαι  γονιός να θυμάσαι πως δεν είναι καλό να συγκρίνεις συνεχώς το παιδί σου με άλλα παιδάκια…