Ο εαυτός είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα με κρυφά και φανερά σημεία. Με αποθήκη, με υπόγειο, με ορόφους, με ρετιρέ και ταράτσα. Με φωτεινά και σκοτεινά σημεία, με δομικό σκελετό και συγκεκριμένη στατικότατα.

Εκείνοι που θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, ψάχνουν τα σκοτεινά σημεία, τον δομικό σκελετό, τις αποθήκες και το υπόγειο αλλά κυρίως τα θεμέλια.

Από τα θεμέλια μπορείς να καταλάβεις πόσους ορόφους μπορείς να αντέξεις. Εάν τολμήσεις να βάλεις περισσότερο βάρος από όσο αντέχεις, επειδή σκέφτεσαι θετικά, έχεις καλή θέληση, πιστεύεις πως η τύχη ευνοεί εκείνους που ρισκάρουν τότε δυστυχώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

Τα θεμέλια είναι το παρελθόν σου. Είναι οι εννέα μήνες που ζούσες στην κοιλιά της μητέρας σου. Είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής σου. Αυτά είναι τα θεμέλια σου. Εκεί να ψάχνεις ώστε να καταλάβεις μέχρι που αντέχεις. Εκεί να ψάξεις για να βρεις την δύναμη σου. 

Δομή του εαυτού

Εσωτερική μητέρα- εσωτερικός πατέρας

Μυαλό- καρδιά

Εσωτερικό παιδί- ενήλικας

Ανώτερος εαυτός- κατώτερος εαυτός

Ο παρελθοντικός εαυτός-Ο μελλοντικός εαυτός

Ο Αυτοθεραπευτής ή συνειδητός παρατηρητής

Εσωτερική μητέρα και εσωτερικός πατέρας

 Οι δύο μεγάλοι δάσκαλοι της ζωή σου είναι η μητέρα σου και ο πατέρας σου. Οι εσωτερικοί γονείς κατοικούν στο μυαλό σου ενώ οι φυσικοί γονείς κατοικούν στον φυσικό κόσμο, έχουν σάρκα και οστά. Μέσα στο μυαλό σου υπάρχουν ιδέες,  συνήθειες, νοοτροπία,  διαπαιδαγώγηση, μίμηση που σχετίζονται με τους γονείς.

Η γνώμη σου για τον έρωτα, την αγάπη, την φιλία, το σεξ, την οικογένεια, την ηθική, την πνευματικότητα, την αξιοπρέπεια, την πατρίδα, την ελευθερία και όλα τα πεδία της ζωής σχετίζονται με τους γονείς σου.

Ότι πράττεις, σκέφτεσαι και αισθάνεσαι ξεκινά και τελειώνει στους γονείς σου. Με αυτούς επικοινωνεί ο Αυτοθεραπευτής.

Γνωρίζεις την γνώμη των γονιών σου για το φόρεμα που φοράς, για το αγόρι που ερωτεύτηκες, για την καινούργια σου εργασία, για το καινούργιο σου χόμπι, για το καινούργιο σου κούρεμα. Η γνώμη τους, σε μεγάλο βαθμό, δημιουργεί την δική σου γνώμη. Η νοοτροπία, ο χαρακτήρας σου, η ταυτότητα σου δημιουργήθηκαν από την γνώμη τους για εσένα. Στα σημεία που σε επιβράβευσαν τώρα νιώθεις αυτοπεποίθηση ενώ στα σημεία που σε απέρριψαν νιώθεις ανασφάλεια.

Εάν για παράδειγμα οι φυσικοί γονείς σου είναι καταπιεστικοί, πουριτανοί, οπισθοδρομικοί και η ζωή σου είναι γεμάτοι κανόνες, ‘’ηθική’’ και ‘’πρέπει’’ τότε οι πράξεις σου θα ακολουθούν τις γονικές ιδέες τους ή θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές. Η καταπίεση των γονιών δημιουργεί αντίδραση και εσύ ίσως δημιουργήσεις έναν χαρακτήρα σεξουαλικά απελευθερωμένο που δεν δέχεται κανόνες πηγαίνοντας κόντρα στην ‘’ηθική’’ και τα καταπιεστικά ‘’πρέπει’’.

 Αυτό που είσαι τώρα είναι αποτέλεσμα των συμπεριφορών των γονιών σου. Ο Αυτοθεραπευτής για κάθε πρόβλημα, για κάθε δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει, αναζητά την λύση στην παιδική του ηλικία και στους δύο μεγάλους δασκάλους της ζωής του, τους γονείς του.

Καρδιά και μυαλό

Η καρδιά συμβολίζει τα συναισθήματα, το μυαλό συμβολίζει την λογική. Η καρδιά δεν έχει όρια, δεν έχει ‘’πρέπει’’, δεν έχει λογική. Είναι ανεξέλεγκτη. Η λογική δεν έχει συναίσθημα, είναι γεμάτη όρια,’’ πρέπει’’ και κανόνες.

Ποια είναι η ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και την λογική για εκείνον που οι γονείς του ήταν συναισθηματικά ανεξέλεγκτοι και χωρίς λογική? Ποια είναι η ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και την λογική για εκείνον που οι γονείς του ήταν γεμάτοι από κανόνες και ‘’πρέπει’’. Η ισορροπία ανάμεσα στην καρδιά και στο μυαλό είναι ένα τεράστιο ζήτημα όπου ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να ισορροπήσει με τον δικό του τρόπο. Όρισε με τον δικό σου τρόπο και μέσα από τις δικές εμπειρίες τα εσωτερικά κομμάτια ‘’καρδιά’’ και ‘’μυαλό’’.

 

Εσωτερικό παιδί- Ενήλικας

Το ‘’εσωτερικό παιδί’’ είναι το κομμάτι του εαυτού που γνωρίζει ακριβώς αυτό που θέλει για να νιώσει πληρότητα και ευτυχία. Είναι οι βαθύτερες ανάγκες που βασίζονται σε συναισθηματικές ελλείψεις την παιδικής ηλικίας. Εάν για παράδειγμα στην παιδική σου ηλικία δεν ένιωσες να είσαι τόσο αποδεκτό μέλος της οικογένειας όσο αποδεκτό ήταν ο αδελφός σου τότε η βαθύτερη ανάγκη σου θα είναι η αποδοχή.

 Το ‘’εσωτερικό παιδί’’ είναι εγωιστικό, εγωκεντρικό, ναρκισσιστικό, ανεύθυνο και αυθόρμητο. Απαιτεί να το φροντίζουν, να το προσέχουν, να το αποδέχονται, να το αγαπούν και να το συγχωρούν. Η αναζήτηση για συγχώρεση είναι ένα στοιχείο των ανθρώπων που λειτουργούν περισσότερο με το ‘’εσωτερικό παιδί’’ παρά με τον ενήλικα. Το εσωτερικό παιδί αναζητά την απόλυτη αποδοχή και την απόλυτη συγχώρεση. ‘’Είμαι παιδί ακόμα. Μπορώ να κάνω ότι θέλω και να συγχωρείς. Αυτό σημαίνει αγάπη για εμένα. Να με αποδέχεσαι ακριβώς όπως είμαι και να με συγχωρείς’’.

Ο ενήλικας είναι το ακριβώς αντίθετο από το ‘’εσωτερικό παιδί’’. Φροντίζει τους άλλους, έχει ενσυναίσθηση, αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δεν είναι εγωιστής και εγωκεντρικός, είναι υπεύθυνος και μετρημένος, προσέχει τις πράξεις και τα λόγια του ώστε να μην πληγώνει ανθρώπους που δεν φταίνε, μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό και τα ‘’πιστεύω του’’ βασιζόμενος σε αποδείξεις και επιχειρήματα και όχι σε ανυπόστατες φαντασιώσεις ή ψέματα. Ο ενήλικας είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους άλλους. Δεν λέει ψέματα. Το ‘’εσωτερικό παιδί’’ χρησιμοποιεί πολύ συχνά το ψέμα προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Ανώτερος εαυτός- Κατώτερος εαυτός

Ο ανώτερος και ο κατώτερος εαυτός είναι ένα εσωτερικό ζευγάρι που συνδέεται με την πνευματικότητα και την θρησκευτικότητα. Ο ανώτερος εαυτός τρέφεται με πνευματικότητα, ανώτερες ιδέες, ανιδιοτελή αγάπη, αποδοχή, ανιδιοτέλεια, ένωση με τον καλό θεό, ένωση με τους συνανθρώπους και τον αλτρουισμό αλτρουισμό. Ο κατώτερος εαυτός τρέφεται με κατώτερες ιδέες, ιδιοτέλεια, εγωιστική αποδοχή, διαχωρισμό, υλισμό.

Παρελθοντικός και Μελλοντικός εαυτός

Σε αυτό το εσωτερικό ζευγάρι είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι αντιπροσωπεύει το κάθε εσωτερικό μέρος. Ο παρελθοντικός εαυτός είναι ο εαυτός σου, η ταυτότητα, η νοοτροπία, ο τρόπος σκέψεις σου. Μελλοντικός εαυτός είναι ο εαυτός που θα ήθελες να αποκτήσεις. Είναι η εξέλιξη της ταυτότητας, της νοοτροπίας, του τρόπου σκέψης.

Το εσωτερικό μέρος ‘’Αυτοθεραπευτής’’ είναι ο συντονιστής, ο ανώτερος δικαστής, ο συνειδητός κυβερνήτης τους εαυτού. Είναι ο συνειδητός παρατηρητής του εαυτού όπου παίρνει συνειδητά αποφάσεις και καθοδηγεί τον εαυτό. Επικοινωνεί με τα εσωτερικά μέρη και προσπαθεί να παίρνει αποφάσεις με το λιγότερο ψυχικό και συναισθηματικό κόστος για τον εαυτό. Αποφεύγει ενοχές, τύψεις, εσωτερικές συγκρούσεις, πόνο, θλίψη. 

Υπάρχει ο ασυνείδητος κυβερνήτης που μέχρι τώρα είχες σε λειτουργία. Είναι ο τρόπος που μέχρι τώρα έπαιρνες αποφάσεις. Ίσως η ζωή σου δεν χαρακτηρίζεται από σωστές και ισορροπημένες αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ασυνείδητος κυβερνήτης δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού και των αποφάσεων.

Ο συνειδητός Αυτοθεραπευτής επικοινωνεί με τα εσωτερικά κομμάτια και διευθετεί τις εσωτερικές συγκρούσεις, συνήθως, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Στόχος του Αυτοθεραπευτή είναι η ‘’Μεταβαλλόμενη ισορροπία’’ δηλαδή εσωτερική και εξωτερική ισορροπία.

Για παράδειγμα σε ζητήματα ερωτικά ζητήματα και ζητήματα σχέσεων το εσωτερικό ζευγάρι που ενεργοποιείται περισσότερο είναι το ζευγάρι καρδιά -μυαλό. Ποιο εσωτερικό μέρος θα επικρατήσει? Τα υπόλοιπα εσωτερικά μέρη θα υποστηρίξουν την καρδιά ή το μυαλό? Ποιες πληγές ενεργοποιεί αυτή η σχέση? Πως συνδέεται η συγκεκριμένη συντροφική σχέση με την σχέση της μητέρας και του πατέρα? Τι γνώμη έχει η εσωτερική μητέρα και ο εσωτερικός πατέρας?