Εσωτερική και ιστορική χρονογραμμή

Κατά μία άποψη ο παρελθοντικός και ο τωρινός εαυτός συνυπάρχουν σε κάθε τελευταία στιγμή που ζεις γιατί αυτή η στιγμή ανήκει στο παρελθόν και στο παρόν. Ανήκει στο ‘’τώρα’’ και στο ‘’πριν’’ ταυτόχρονα. Η επόμενη λέξη που θα διαβάσεις μέσα σε εισαγωγικά, όπως και όλες όσες διαβάζεις, ανήκει στο παρόν και στο παρελθόν ταυτόχρονα, η λέξη αυτή είναι ‘’τώρα’’. Οι λέξεις που δεν έχεις διαβάσει ακόμα ανήκουν στο μέλλον, στο  ‘’μετά’’. Εάν υποθέσουμε πως τώρα κάνεις μια σκέψη για το μέλλον, αναπόφευκτα ο εγκέφαλος σου την επεξεργάζεται μέσα από την γνώση του παρελθόντος.

Μέλλον και παρελθόν συνυπάρχουν και αλληλεξαρτώνται. Κάθε φορά που κάνεις σκέψη για το μέλλον τότε τέμνονται οι χρονικές γραμμές του ‘’πριν’’ και του ‘’μετά’’ στο σημείο ‘’τώρα’’.

Παράδειγμα

Σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο. Γνωρίζεις περίπου πως θέλεις να είναι, τις επιδόσεις, τις ικανότητες, την κατανάλωση του. Ότι γνωρίζεις σήμερα ανήκει στο παρελθόν. Ότι ψάχνεις να γνωρίσεις για το μελλοντικό σου αυτοκίνητο ανήκει στις γνώσεις και τις εμπειρίες του παρελθόντος που συναντώνται στο τώρα. Τώρα σκέφτεσαι. Αναπόφευκτα συγκρίνεις το αυτοκίνητο που είχες πριν χρόνια με το αυτοκίνητο που θα πάρεις στο μέλλον. Η σκέψη του μελλοντικού αυτοκινήτου συνυπάρχει με την σκέψη του αυτοκινήτου που είχες στο παρελθόν. Το ‘’ μετά ‘’ και το ‘’πριν’’ συνυπάρχουν στο ‘’τώρα’’. Όταν αλλάξεις το τώρα με την γνώση του ‘’πριν’’ τότε αλλάζει το ‘’μετά’’. Όταν χρησιμοποιήσεις την γνώση, τον πόνο, τα μαθήματα, τις εμπειρίες του παρελθόντος στο ‘’τώρα’’ τότε αλλάζεις το μέλλον, αλλάζει το μετά.

Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Θέλουν να πιστεύουν πως μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους χωρίς να λάβουν σοβαρά το παρελθόν τους. Αυτή η αλαζονική στάση προς το παρελθόν και η ναρκισσιστική παντοδυναμία της επιλογής ‘’ΕΓΏ ΕΠΙΛΕΓΩ’’ οδηγούν σε αποτυχίες και συχνά σε καταστροφές. Είναι πολύ σημαντική η πίστη στον εαυτό, η πίστη στην θέληση, η πίστη στον στόχο αλλά είναι άχρηστη όταν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση του παρελθόντος. Το παρελθόν είναι ο οδηγός σου. Το παρελθόν και οι εμπειρίες είναι ο δάσκαλος σου. Το παρόν και το μέλλον περνούν μέσα από το παρελθόν που πρέπει πάντα να σέβεσαι.

Η σκέψη ταξιδεύει συνεχώς στο μέλλον και στο παρελθόν. Συναντιούνται στο ‘’τώρα’’ την στιγμή ακριβώς που σκέφτεσαι.  Κάθε φορά που χρειάζεται να πάρει μια απόφαση, να κρίνεις, να συγκρίνεις, να επιλέξεις, να διαχειριστείς ή να απομνημονεύσεις συνυπάρχει το ‘’πριν’’ και το ‘’μετά’’ στο ‘’τώρα’’.

 

Ο Αυτοθεραπευτής προσπαθεί να εκπαιδεύσει το μυαλό του να λειτουργεί  σε κάθε χρονογραμμή χωριστά. Να σκέφτεται μόνο το παρελθόν, μόνο το παρόν, μόνο το μέλλον χωρίς να συναντιούνται οι χρονογραμμές.

  • Επιλέγει να ζει στο παρελθόν σε όμορφες στιγμές για να παίρνει δύναμη από αυτές.
  • Επιλέγει να ζει στο παρελθόν σε κακές στιγμές για να πάρει μαθήματα και να ανακαλύψει πιθανούς τρόπους αντίδρασης και διαχείρισης ώστε να πάρει επιπλέον ‘’μαθήματα’’ και συνειδητοποιήσεις.
  • Επιλέγει να ζει μόνο στο ‘’εδώ και τώρα’’ για να απολαμβάνει χωρίς κανένα περισπασμό το μεγαλείο της ύπαρξης. Όλα είναι υπέροχα και όμορφα, όλα είναι φτιαγμένα από το άπειρο γιατί δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από το ‘’εδώ και τώρα’’.
  • Επιλέγει να ζει στο μέλλον για να δημιουργεί την πραγματικότητα που επιθυμεί, για να προετοιμαστεί, για να επηρεάσει, για να ανακαλύψει, για να διαχειριστεί , για να προλάβει, για να είναι έτοιμος για το μέλλον που επιθυμεί να βιώσει.

Ο Αυτοθεραπευτής είναι όπως όλοι οι άνθρωποι. Έχει όνειρα, στόχους, ανάγκες. Προσπαθεί για τα όνειρα, τους στόχους, τις ανάγκες του αλλά δεν προσκολλάται σε αυτά. Ελπίζει και πιστεύει με όλη του την καρδιά στην θετική πρόσβαση αλλά είναι έτοιμος και για την αρνητική πρόσβαση των πραγμάτων. Μαθαίνει από τα λάθη του και παίρνει τα μαθήματα της ζωής γεμάτος ευγνωμοσύνη για να δημιουργήσει καινούργια όνειρα και στόχους.

 

Εσωτερικός χρόνος και εσωτερική ιστορία. Ημερολογιακός χρόνος και ημερολογιακή ιστορία

Υπάρχει ο εσωτερικός χρόνο και ο ημερολογιακός ή ιστορικός χρόνος. Υπάρχει η ημερολογιακή ιστορία σου και η εσωτερική ιστορία σου. Η ημερολογιακή ιστορία είναι η ιστορία σου στον φυσικό κόσμο. Είναι η αλληλεπίδρασή με τον φυσικό κόσμο που ζεις. Η ιστορία σου στον εσωτερικό κόσμο είναι η εσωτερική αλληλεπίδραση του εαυτού. Η αλληλεπίδραση των εσωτερικών κομματιών του εαυτού.

Η ιστορία στον ιστορικό ή ημερολογιακό κόσμο από την στιγμή της σύλληψης στην μήτρα της μητέρας σου μέχρι ‘’τώρα’’ δεν μπορεί να αλλάξει. Η ιστορία στον εσωτερικό  κόσμο από την στιγμή της σύλληψης σου μέχρι το τέλος της ζωής σου, μπορεί να αλλάξει.

Παράδειγμα

Μπορεί να είσαι αυτός που ανακάλυψε την ελεύθερη ενέργεια,  να είσαι ένας ήρωας, ένας  αξιοσέβαστος, ατρόμητος, ηγέτης, μεγαλοπρεπής άνθρωπος και επιστήμονας. Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει για την ιστορία του φυσικού κόσμου. Δεν αλλάζει η ημερολογιακή σου ιστορία. Έ

Όμως, ενώ στην ημερολογιακή σου ιστορία είναι ένας αξιοσέβαστος, μεγαλοπρεπής ηγέτης, στον εσωτερικό σου κόσμο, στην εσωτερική σου ιστορία μπορεί να είσαι ένας ασήμαντος, μίζερος, μικροπρεπής και προβληματικός ανθρωπάκος. Φυσικά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Να είσαι στην ιστορία του φυσικού κόσμου να είσαι ένας μικρός και προβληματικός ανθρωπάκος αλλά στην δική σου εσωτερική ιστορία, στον δικό σου εσωτερικό χρόνο να είσαι ένας μεγαλοπρεπής, ιδιαίτερος, ξεχωριστός και ευτυχισμένος άνθρωπος. Ο Αυτοθεραπευτής γνωρίζει πως ο εσωτερικός κόσμος και η γνώμη που έχει ο εαυτός για τον ίδιο του τον εαυτό έχει να κάνει με το παρελθόν και την γνώμη που είχαν οι γονείς για εκείνον. Επιστρέφει συνεχώς στο παρελθόν για να αλλάξει την εσωτερική ιστορία του. Όταν αλλάξει η εσωτερική του ιστορία τότε αλλάζει τον εαυτό του. Επιστρέφει συνεχώς στο παρελθόν γιατί μόνο έτσι μπορεί  να αλλάξει το παρόν και το μέλλον.

Παράδειγμα.

Ο παρελθοντικός σου εαυτός πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι είναι κακοπροαίρετοι. Βιώνει άγχος με την οικειότητα.  Ο τωρινός και μελλοντικός εαυτός γνωρίζουν πως εάν ο παρελθοντικός εαυτός πίστευε  πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κακοπροαίρετοι αλλά πως υπάρχουν και πολλοί καλοπροαίρετοι τότε θα βίωνε λιγότερο άγχος. Ίσως βίωνε χαρά με την οικειότητα.

Η γνώση του κειμένου που διαβάζεις τώρα δεν μπορεί να αφομοιωθεί παρά μόνο εάν ο παρελθοντικός εαυτός σου συμφωνεί με αυτά που λέει το κείμενο. Η παλιά γνώση είναι εκεί και κρίνει την καινούργια γνώση. Η παλιά γνώση είναι πάντα εκεί για να εγκρίνει ή να απορρίψει. Το παρελθόν εγκρίνει ή απορρίπτει το μέλλον σου. Για αυτό κάθε αλλαγή εξαρτάται από το παρελθόν. Η αλλαγή και η αυτοθεραπεία εξαρτώνται από τον τρόπο που ο ιδανικός εαυτός και ο Αυτοθεραπευτής θα διαχειριστούν την αδιαλλαξία του παρελθοντικού εαυτού και της παλιάς γνώσης.  Οι χρονογραμμές του εσωτερικού χρόνου ‘’πριν’’ και ‘’μετά’’ είναι σαν βαγόνια όπου μέσα εκεί ταξιδεύουν ο παρελθοντικός, ο μελλοντικός και ο ιδανικός εαυτός σου.

 

Η αυτοθεραπεία θα συμβεί όταν χρησιμοποιείς τον εσωτερικό χρόνο για να ταξιδέψει το μυαλό σου στο παρελθόν και επουλώσει πληγές του παρελθόντος. Η αυτοθεραπεία θα συμβεί όταν χρησιμοποιείς τον εσωτερικό χρόνο για να ταξιδέψει το μυαλό σου στο μέλλον για να δημιουργήσει μια πιο ωφέλιμη για εσένα εσωτερική ιστορία. Ο παρελθοντικός, ο τωρινός και ο μελλοντικός εαυτός θα πρέπει να συμφωνούν για τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις.