Η θεραπεία του Αυτοθεραπευτή είναι μια διαδικασία που ήδη γνωρίζεις. Eίναι εσωτερικός διάλογος. Είναι μια βαθιά συζήτηση με τα εσωτερικά μέρη του εαυτού. Η βαθιά και ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό είναι πάντα θεραπευτική. Να μην φοβάσαι τα σκοτάδια, να μην φοβάσαι τις πληγές σου. Να συζητάς μαζί τους. Από τις πληγές και τα τραύματα αντλείς δύναμη.

Εκείνοι που δεν συζητούν με τα τραύματα τους δεν εξελίσσονται, δεν γίνονται καλύτεροι, δεν γίνονται Αυτοθεραπευτές.

Ο Αυτοθεραπευτής προσπαθεί συνεχώς να είναι συνειδητός. Ξύπνιος. Παρατηρεί τον εαυτό, τις σκέψεις, τις αντιδράσεις του.

Ο Αυτοθεραπευτής είναι άνθρωπος που προσπαθεί συνεχώς να λάμπει ένα φως μέσα του. Δεν φοβάται να νιώσει μικρός και ασήμαντος. Δεν φοβάται να νιώσει, μεγάλος, θεϊκός και σημαντικός.

Με το παράδειγμα του δείχνει τον δρόμο χωρίς να επιδιώκει να τον ακολουθήσουν και να τον επιβραβεύσουν. Τον ενδιαφέρει μόνο να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. Για να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο προσπαθεί να δημιουργήσει έναν καλύτερο εαυτό.

Ο κύριος στόχος του Αυτοθεραπευτή είναι η διαχείριση της ”Μεταβαλλόμενης ισορροπίας”. Εσωτερική ισορροπία είναι η ισορροπία ανάμεσα στα εσωτερικά κομμάτια του εαυτού. Εξωτερική ισορροπία είναι η ισορροπία της ύπαρξης με το περιβάλλον και τους ανθρώπους.  ”Μεταβαλλόμενη ισορροπία” είναι η ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική ισορροπία.

Ο Αυτοθεραπευτής εάν αποφασίσει να βιώσει εσωτερική ισορροπία θα αποκοπεί από το εξωτερικό περιβάλλον και θα στραφεί προς τα μέσα. Εάν αποφασίσει πως χρειάζεται να συμβάλει στην εξωτερική ισορροπία, θα πάρει μέρος στα γεγονότα χωρίς να σκεφτεί την εσωτερική του ισορροπία.

  • Συμβατότητα

Ο Αυτοθεραπευτής επιλέγει με μεγάλη προσοχή τους  συνοδοιπόρους. Επιλέγει να έχει δίπλα του εκείνους που θέλουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

  • Ενεργειακή σύγκρουση

Ο Αυτοθεραπευτής πιστεύει πως όλα είναι ενέργεια. Όλα κινούνται σε μια κβαντική θάλασσα, σε ένα κβαντικό πεδίο. Βλέπει την ενεργειακή ροή ως αποτέλεσμα την ενεργειακής σύγκρουσης  αντίθετων δυνάμεων. Βλέπει την αέναη σύγκρουση της διττότητας και της διπολικότητας. 

  • Επέκταση

Η ανάγκη για επέκταση κρύβεται πίσω από κάθε σκέψη, πίσω από κάθε πράξη. Ακόμα και εκείνοι που προσπαθούν να βιώσουν το ‘’ Μη ΕΓΩ’’ προσπαθούν να πετύχουν κάποιου είδους πνευματική επέκταση. Να φτάσουν εκεί που δεν έφτασαν οι άλλοι. Να επεκτείνουν την αγάπη, να επεκτείνουν την ευδαιμονία, την ισορροπία, την χαρά. Επεκτείνονται προς το κέντρο τους.

Ο θυσιαστικός δρόμος ενός ενάρετου πνευματικού ασκητή κρύβει πνευματική επέκταση. Θέλει να επεκταθεί πνευματικά. Θέλει να βιώσει ανώτερη πνευματικότητα. Ανακάλυψε την δική σου ανάγκη για επέκταση και ακολούθησε την.

  • Νόμος του δυνατού

Κάθε στιγμή συμβαίνει νοητική, συναισθηματική, σωματική, πνευματική ή ενεργειακή σύγκρουση. Συμβαίνει ανάμεσα σε εσένα και τους άλλους ή συμβαίνει μέσα σου, ανάμεσα στα εσωτερικά μέρη του εαυτού σου.  Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη είτε με τους άλλους είτε με τον εαυτό σου. Ο πιο δυνατός κερδίζει.

  • Αποδοχή

Η λέξη ΑΠΟΔΟΧΗ είναι μαγική. Κρύβει όλη την δύναμη του σύμπαντος! Το να αποδεχτείς την δύναμη σου είναι το ίδιο δύσκολο με το να αποδεχτείς την αδυναμία σου. Το να αποδεχτείς ολόκληρο τον εαυτό σου είναι το ίδιο δύσκολο με το να μην αποδεχτείς καθόλου τον εαυτό σου. Ολόκληρη η ζωή του Αυτοθεραπευτή γυρίζει γύρω από αυτή την λέξη! 

  • Συνειδητοποίηση

Να βρίσκεσαι συνεχώς σε διαδικασία συνειδητοποιήσεων. Παρατήρησε τον εαυτό σου και τους άλλους. Παρατήρησε και συνειδητοποίησε τον κακό και σκοτεινό εαυτό των γονιών σου για να συνειδητοποιήσεις τον δικό σου σκοτεινό εαυτό. Όσο περισσότερο συνειδητοποιείς τον δικό του εαυτό, τον φωτεινό και τον σκοτεινό, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς τον εαυτό των άλλων.