Όλες οι συμπεριφορές συνειδητές και ασυνείδητες προκύπτουν από την ανάγκη σου για αγάπη, προσοχή και αποδοχή. Η αγάπη, η προσοχή και η αποδοχή έρχονται στην ζωή σου από τρία πεδία.

  1. Οι σημαντικοί άλλοι της ζωής σου
  2. Ο εαυτός σου
  3. Ο θεός ή ανώτερη δύναμη

Η πρώτη πηγή επιβεβαίωσης, προσοχής, αγάπης και αποδοχής είναι η γνώμη των δυο μεγάλων δασκάλων της ζωής, της μητέρας και του πατέρα. Η γνώμη των άλλων στην ζωής σου είναι η προβολή της γνώμης της μητέρα και του πατέρα σου. Βλέπεις την γνώμη της μητέρας σου για εσένα στις γυναίκες και την γνώμη του πατέρα σου για εσένα στους άντρες.

Η γνώμη της μητέρας και του πατέρα είναι η πιο σημαντική γνώμη του κόσμου. Οι γονείς ήταν οι σημαντικότεροι άνθρωποι της ζωής σου. Χωρίς εκείνους δεν θα μπορούσες να επιβιώσεις. Οι τρόποι που έπαιρνες αγάπη, προσοχή και αποδοχή από τους γονείς σου ήταν πολλοί. Ίσως χρησιμοποιείς τους ίδιους τρόπους να πάρεις αγάπη και αποδοχή από τους σημαντικούς άλλους της ζωής σου κάνεις δηλαδή ότι έκανες όταν ήσουν παιδί.

Μπορεί να τράβηξες την προσοχή τους όταν χόρεψες και τώρα είσαι η χορευταρού της παρέας. Μπορεί να είπες μια κακιά λέξη και όλοι γέλασαν, τώρα είσαι αθυρόστομη. Μπορεί να τράβηξες την προσοχή όταν αρρώστησε και τώρα είσαι φιλάσθενη. Μπορεί να τράβηξες την προσοχή όταν έσπασε το ακριβό βάζο και τώρα προκαλείς εντάσεις και τσακωμούς. Μπορεί να τράβηξες την προσοχή όταν έτρωγες όλο το φαγητό σου και τώρα όλοι ασχολούνται με τα περιττά κιλά σου.

Από την στιγμή που ένιωσες να κερδίζεις την προσοχή των γονιών σου με κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά τότε το επαναλαμβάνεις σε όλη σου την ζωή. Η διδασκαλία των δύο μεγάλων δασκάλων είναι η συμπεριφορά τους προς εσένα. Όλες οι συμπεριφορές, οι καλές και οι κακές, ξεκινούν από την ανάγκη σου για προσοχή, αγάπη και αποδοχή. Αυτή η ανάγκη μπορεί να φανεί ξεκάθαρα σε μια τάξη μαθητών. Ο καλός μαθητής τραβάει την προσοχή επειδή είναι καλός ενώ ο κακός μαθητής τραβάει την προσοχή επειδή είναι κακός μαθητής. Ο κάθε μαθητής κάνει την δική του προσπάθεια, με τον δικό του τρόπο να τραβήξει την προσοχή. Αυτό που συμβαίνει σε μια μαθητική τάξη, συμβαίνει σε όλες τις οικογενειακές και κοινωνικές εκφάνσεις. Όλοι αναζητούν προσοχή, αγάπη και αποδοχή.

Η γνώμη των σημαντικών άλλων είναι εξαιρετικά σημαντική για την ζωή σου όσο και αν θέλεις να αποφύγεις την σημαντικότητα αυτής της παραδοχής. Πάντα θα έχει σημασία η γνώμη των σημαντικών άλλων της ζωής σου γιατί πάντα είχε σημασία η γνώμη των γονιών σου για εσένα. Ο Αυτοθεραπευτής προσπαθεί να διαχειριστή αυτή την ανάγκη για προσοχή, αγάπη και αποδοχή από τους δύο εσωτερικούς δασκάλους και την γνώμη των άλλων.

 

Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσης είναι ο εαυτό σου. Όταν ακολουθείς τις αρχές, τις ιδέες, τις φιλοσοφίες σου τότε νιώθεις να εισπράττεις αποδοχή από τον εαυτό σου. Επιβεβαιώνεις την ταυτότητά σου ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ.  Παράδειγμα  ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ”ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ” ! ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥ!

Αναζητάς την επιβράβευση από τον ίδιο σου τον εαυτό. Ψάχνεις λόγους να λες στον εαυτό σου ‘’Μπράβο’’. Προσπαθείς να βάλεις την γνώμη των άλλων σε δεύτερη μοίρα και να μετράει μόνο η δική σου γνώμη. Είναι πολύ σύνηθες να ακούς κάποιον να λέει ‘’Δεν με νοιάζει η γνώμη σου , με νοιάζει μόνο η δική μου γνώμη’’ ή ‘’Δεν με νοιάζει τι καταλαβαίνεις εσύ, εγώ είπα αυτό που έπρεπε να πω’’. Η τακτική της αυτοαποδοχής και της αυτοαγάπης είναι μια εσωτερική ανάγκη για να καλύψεις το κενό της κακής γνώμης των γονιών σου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η κοινωνία έχει μια τεράστια στροφή προς την αυτοαγάπη.

Όλοι προσπαθούν να νιώσουν αγάπη προς και από τον εαυτό τους. Προσέχουν την υλική και συναισθηματική τροφή τους, απομακρύνουν τους τοξικούς από την ζωή τους, ασχολούνται με πνευματικότητα, yoga και άλλα. Διαβάζουν βιβλία προπονητών ζωής και θετικής σκέψης. Όλα γίνονται για να καταφέρουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν από τον εαυτό τους. Προσπαθούν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν από τον εαυτό τους ανεξάρτητα από το παρελθόν τους. Ορίζουν σαν αφετηρία το ‘’ Εδώ και τώρα’’.

Ο Αυτοθεραπευτής δεν συμφωνεί με αυτή τη την πρακτική. Η θεραπεία βρίσκεται στο παρελθόν. Η θεραπεία βρίσκεται στην πηγή των προβλημάτων. Στον παρελθοντικό εαυτό της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Τρίτη πηγή είναι η γνώμη του Θεού. Η τρίτη πηγή προσοχής, αγάπης και αποδοχής είναι η γνώμη του θεού (Θεός με την ευρύτερη έννοια της ανώτερης δύναμης ή με την έννοια όπως εσύ την έχεις διαμορφώσει).

Η γνώμη που πιστεύεις πως έχει η θεότητα, η ανώτερη δύναμη ή το ιερατείο που την εκπροσωπεί,  για εσένα είναι πολύ σημαντική. Είναι μια σπουδαία πηγή προσοχής, αγάπης και επιβράβευσης που επηρεάζει σημαντικά την γνώμη για τον εαυτό και την γνώμη του στενού θρησκευτικού ή πνευματικού κύκλου των σημαντικών άλλων. Στις κλειστές πνευματικές και θρησκευτικές κοινότητες που οδηγούν την  ζωής τους προς την θέωση, απαξιώνουν την γνώμη των άλλων για να πιστέψουν στην γνώμη του στενού κύκλου των πιστών. Συχνά η γνώμη για τον εαυτό τους είναι ίδια με την γνώμη που έχει ο θεός  για εκείνους. Εάν για παράδειγμα νιώθουν πως δεν είναι αρκετά καλοί απέναντι στον θεό τους τότε νιώθουν μικροί και αμαρτωλοί. Εάν νιώθουν πως είναι αρεστοί και αρκετά καλοί για τον θεός τους τότε νιώθουν ανώτεροι και μεγάλοι. Η γνώμη του θεού, της θεότητας, του θρησκευτικού ή πνευματικού ιερατείου είναι πολύ σημαντική πηγή προσοχής, αγάπης και επιβράβευσης.